Αθήνα

Στυτική δυσλειτουργία; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο Peyronie

Είναι γεγονός ότι η ψηλάφηση δεν αποτελεί γυναικείο προνόμιο για να διαπιστωθεί κάποια δυσλειτουργία. Η ψηλάφηση είναι εξίσου αποτελεσματική και για την διαπίστωση δυσλειτουργίας στον αντρικό οργανισμό και συγκεκριμένα στο αντρικό πέος.

Όταν οι άντρες ψηλαφούν μια σκληρή περιοχή πάνω στο πέος τους με το σχήμα ουλής ή επιστημονικά με τη μορφή πλάκας, τότε γίνεται λόγος για τη νόσο Peyronie. Αποτέλεσμα αυτής της νόσου είναι το πέος σταδιακά να κάμπτεται τόσο κατά τη διάρκεια της στύσης, όσο και κατά τη διάρκεια που το πέος είναι χαλαρό. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, με εμφανή στυτική δυσλειτουργία. Οι πλάκες που δημιουργούνται ουσιαστικά αναγκάζουν το πέος να κάμπτει, δηλαδή να «λυγίσει», ενώ πολύ συχνά συνοδεύεται και με πόνο

Όπως επισημαίνουν οι εξειδικευμένοι ανδρολόγοι, η εμφάνιση της νόσου Peyronie σχετίζεται:

·         με γενετική προδιάθεση

·         με μικρά τραύματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης

·         με μικροβιακές εναποθέσεις

Η πιο σημαντική αιτία που προκαλεί τη νόσο Peyronie είναι τα μικρά τραύματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Συγκεκριμένα, όταν συμβαίνει κάποιο τραύμα τότε μέσα στο ανδρικό μόριο υπάρχει αιμορραγία. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της επούλωσης, στην διάρκεια της οποίας είναι αναγκαίο το κολλαγόνο, γνωστό για τις αναπλαστικές του ιδιότητες. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης αιμάτωσης στην προσβληθείσα περιοχή δεν αποβάλλεται κολλαγόνο και έτσι τελικά δημιουργούνται αυτά τα μικρά οζίδια, τα οποία προκαλούν πόνο και στυτική δυσλειτουργία.

Βασικά συμπτώματα της νόσου Peyronie, είναι:

·       Πέος με κάμψη

·       Πόνος κατά τη διάρκεια της στύσης

·       Ψηλαφητοί όζοι

·       Στυτική δυσλειτουργία

Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα συμπτώματα αυτά είναι διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή και ο πόνος μπορεί σταδιακά να υποχωρήσει, όμως η κάμψη του πέους θα παραμείνει. Η πορεία της νόσου δεν είναι συγκεκριμένη και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η νόσος Peyronie διακρίνεται σε δύο φάσεις:

 

1.       Στην ασταθή φάση κατά την οποία ο ασθενής βιώνει πόνο και το πέος έχει καμπτική στάση, μόνο κατά τη διάρκεια της στύσης.

2.       Στην σταθερή φάση κατά την οποία η κάμψη στο πέος έχει γίνει πλέον μόνιμη, ενώ ο ασθενής δεν βιώνει πόνο.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί σε κάθε περίπτωση είναι ότι η νόσος έχει κυρίως συναισθηματικό αντίκτυπο στους ασθενείς που την βιώνουν καθώς και στις συντρόφους, επομένως είναι πολύ σημαντικό να λάβουν και ψυχολογική ενίσχυση από κάποιον ειδικό.