Αθήνα

Η έννοια της αρθροσκόπησης - Πλεονεκτήματα και διαδικασία

Η αρθροσκόπηση είναι μία χειρουργική διαδικασία που συναντά τις απαρχές της πολύ πιο βαθιά στον χρόνο απ’ ότι νομίζουμε!

Πιο συγκεκριμένα, εφευρέθηκε ως μέθοδος και άρχισε να εφαρμόζεται στην Ιαπωνία μόλις της δεκαετία του 60 και του 70 και φυσικά αυτό το επίτευγμα δεν μπορούσε παρά να τραβήξει την προσοχή των μεγάλων Αμερικάνων ιατρών οι οποίοι έμαθαν, ενημερώθηκαν και εφάρμοσαν την μέθοδο μέχρι που έφτασαν στην τελειοποίησή της όμως εμείς την γνωρίζουμε σήμερα!

Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Είναι μια χειρουργική μέθοδος μέσω της οποίος ο ορθοπαιδικός έχει την δυνατότητα να επέμβει και να θεραπεύσει αρθρώσεις έχοντας πλήρη εικόνα της άρθρωσης και του εσωτερικού της, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να επεμβαίνει με μεγαλύτερη προσοχή στα ευαίσθητα σημεία των αρθρώσεων και πετυχαίνει την παρέμβαση μόνο στα πληγωμένα σημεία κι όχι στους υπόλοιπους ιστούς. Από τα γνωστότερα είδη της μεθόδου είναι η αρθροσκόπηση γόνατος και η αρθροσκόπηση ώμου.

Πως εφαρμόζεται η διαδικασία;

Το βασικό εργαλείο είναι το αρθροσκόπιο. Ένα μέσο με διάμετρο 3-5mm. Το οποίο εισέρχεται στο εσωτερικό της πληγωμένης άρθρωσης, είτε αυτή είναι στον ώμο είτε είναι στο πόδι και μέσω της σύνδεσής του με κάμερα δίνει πλήρη εικόνα για το είδος της κάκωσης αλλά και τα ακριβή σημεία που ο ορθοπαιδικός πρέπει να επέμβει.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

 

Μέσω αυτής της απεικονιστικής μεθόδου, ο ιατρός έχει την δυνατότητα να επεμβαίνει με ακρίβεια χωρίς να επηρεάζει και να τραυματίζει τους υπόλοιπους ιστούς.

Επιπλέον η κάμερα και το ειδικό φως που εκπέμπει το αρθροσκόπιο δίνει την δυνατότητα στον ιατρό να εγχειρεί με προσοχή.

Επειδή ακριβώς η επέμβαση είναι τόσο προσεγμένη, η αποκατάσταση του ασθενούς είναι πιο ήπια, έχει πολύ λιγότερο πόνο, ενώ εάν εφαρμόζεται σε έναν αθλητή αυτός μπορεί να ανανήψει πολύ πιο γρήγορα για να συνεχίσει τις προπονήσεις τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθροσκόπηση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα : athloclinic.gr