Αθήνα

Πότε τα σιδεράκια είναι απαραίτητα για ένα παιδί;

Ήδη από μικρή ηλικία πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την στοματική υγιεινή, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να βάλουν σιδεράκια για μικρό ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι λόγοι που το επιβάλλουν είναι ιατρικοί, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η οδοντοστοιχία και να παρουσιαστεί πρόβλημα.

Και καθώς όλοι συμφωνούν ότι ένα χαμόγελο γεμίζει αυτοπεποίθηση και ευεξία, πρέπει οι γονείς να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλή υγεία των δοντιών του παιδιού τους!

Πότε τα σιδεράκια είναι απαραίτητα;

Φαινόμενα όπως τα «πεταχτά» δόντια ή τα στραβά και στριμωγμένα είναι οι πιο συχνές αιτίες που κάνουν τους γονείς να κλείσουν ραντεβού σε έναν ορθοδοντικό. Εκτός από το θέμα της αισθητικής, σημαντικό ρόλο παίζει και η ανατομική-σωστή θέση, η οποία αν δεν είναι η θεμιτή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στοματικής υγείας.

Τι μπορεί να συμβεί;

·         Πλήθος σφραγισμάτων και εμφάνιση ουλίτιδας, αφού το σωστό και ολοκληρωμένο πλύσιμο των δοντιών είναι δύσκολο

·         Ευνοούνται τα σπασίματα στα δόντια

·         Πόνος κάτω από τα ούλα –κοντά στα σαγόνια- λόγω του εσφαλμένου τρόπου που κλείνουν οι γνάθοι

 

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη οδοντιατρική εξέταση;

Ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής των παιδιών είναι απαραίτητος ένας οδοντικός έλεγχος, ο οποίος θα βγάλει τεκμηριωμένη άποψη για το τι συμβαίνει και για το αν τα δόντια χρειάζονται σιδεράκια. Ο οδοντίατρος σε αυτήν την περίπτωση στέλνει το παιδί στον ορθοδοντικό για περαιτέρω εξετάσεις.

Σε ποια ηλικία το πρόβλημα γίνεται ορατό;

Με τα μόνιμα δόντια του παιδιού διαμορφώνεται και μια συνολικότερη εικόνα. Κάπου δηλαδή στα 6 του χρόνια ένας ακόμα οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Βέβαια το χρονικό πλαίσιο που ορίσαμε δεν είναι απαραίτητα σωστό, καθώς μπορεί αργότερα που θα βγουν οι τραπεζίτες να δημιουργήσουν πρόβλημα και τα σιδεράκια να είναι αναπόφευκτα.

Από την στιγμή που το παιδί φορέσει τα σιδεράκια, κάθε τόσο ο ορθοδοντικός θα τα σφίγγει για να μην μετακινούνται και να μπορούν να υποδεικνύουν στα δόντια την σωστή τους θέση.

Tip: Είναι σημαντικό και οι γονείς και το παιδί να λύσουν όλες τους τις απορίες και να ενημερωθούν από τον γιατρό σωστά για να είναι η θεραπεία ολόσωστή και αποτελεσματική.

Ο ορθοδοντικός Αριστείδης Μέλκος , με την πολύτιμη εμπειρία του, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Θεσσαλονίκη επί σειρά ετών!