Αθήνα

Κρίση πανικού και κατάθλιψη. Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια εξαιρετικά αγχωτική καθημερινότητα η οποία μας καταβάλλει ψυχολογικά, συναισθηματικά και σωματικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά κρίσης πανικού και κατάθλιψης.

Όσον αφορά στην κρίση πανικού, γίνεται λόγος για μια ψυχολογική διαταραχή, η οποία συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα της έντονης θλίψης ή του άγχους που ενδεχομένως να βιώνει κάποιος. Όταν κάποιος έχει ένα περιστατικό κρίσης πανικού, δεν μπορεί να το ελέγξει γιατί δεν υπάρχουν «σημάδια που προειδοποιούν», ότι θα ακολουθήσει κάτι τέτοιο.

Συνήθως όσοι βιώνουν κρίσεις πανικού αισθάνονται έντονο πόνο στο στήθος σαν να τους βαραίνει κάτι, έχουν έντονη εφίδρωση, ζαλίζονται εύκολα και έχουν ακόμη και τάσεις λιποθυμίας, ακόμη μπορεί να αισθάνονται και ότι μπορεί να πεθάνουν. Κρίσεις πανικού μπορεί να βιώσει κάποιος και όταν κοιμάται ακόμη, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι έχουν βιώσει ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και για αυτό τον λόγο σπεύδουν αμέσως στο νοσοκομείο.

Από την άλλη, όσον αφορά στην κατάθλιψη, γίνεται λόγος για μια ψυχική διαταραχή, η οποία επηρεάζει τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα του ανθρώπου και εννοούμε τον ψυχικό του κόσμο. Το πιο σύνηθες πρόβλημα που βιώνει ένα άτομο με κατάθλιψη είναι οι διαταραχές στον ύπνο. Συνήθως υπάρχουν και τα δύο άκρα, κάποιοι δεν κοιμούνται καθόλου, ενώ κάποιοι άλλοι προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της ζωής κοιμούνται συνέχεια.

Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:

·         Οι αλλαγές στο βάρος.

·         Οι έντονοι πονοκέφαλοι.

·         Η έντονη κόπωση.

·         Πόνη στην μέση, στο θώρακα καθώς και σε μύες ή αρθρώσεις.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  την οποία διατηρεί ο ψυχολόγος Άγγελος Ι. Ηλιόπουλος (cbt.com.gr) μέσα από την οποία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με Ολοκληρωμένα Θεραπευτικά Προγράμματα βραχείας παρέμβασης ψυχολόγου.