Αθήνα

Συμβουλές για τους κιρσούς από τον αγγειοχειρουργό

Οι κιρσοί αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν, παγκοσμίως, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες. Είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας (παθολογικών γονιδίων) σε συνδυασμό με ΄κακές’ συνήθειες, όπως η καθιστική ζωή.

Τι συμβαίνει όμως, με απλά λόγια, και οι διογκωμένες, ελικοειδής φλέβες, που αποτελούν τους κιρσούς, κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα μας; Οι φλέβες έχουν βαλβίδες, οι οποίες επιτρέπουν την ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση: από τα πόδια προς τα πνευμόνια. Στην όρθια θέση, οι βαλβίδες συγκρατούν την στήλη του αίματος μέσα σε αυτές και, καθώς κλείνουν στεγανά, εμποδίζουν την παλινδρόμιση του αίματος προς τα πόδια. Με άλλα λόγια οι φλεβικές βαλβίδες πάνε ‘κόντρα΄στην βαρύτητα, η οποία ‘σπρώχνει’ το αίμα προς τα κάτω. Οι ασθενείς με κιρσούς έχουν βλάβη σε κάποιες από αυτές τις φλεβικές βαλβίδες, με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί και έτσι κάποιες φλέβες τελικώς να διατείνονται από την επιπλέον ποσότητα αίματος που δέχονται.

Ποιες χρυσές συμβουλές δίνει ο αγγειοχειρουργός στην περίπτωση των κιρσών;

1.    Αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία ή την καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα. Αν αυτό είναι αναγκαίο, τότε είναι υποχρεωτικό να σηκώνετε περιοδικά της μύτες των ποδιών σας, για να επαναφέρετε το αίμα

2.   Αποφύγετε την συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο, τα ζεστά ποδόλουτρα, τα ιαματικά λουτρά ή οτιδήποτε ζεστό μπορεί να επηρεάσει τα άκρα σας.

3.   Αν είστε γυναίκα, αποφύγετε τα ψηλά τακούνια, καθώς ελαττώνεται κατά πολύ η φλεβική κυκλοφορία

4.   Βάλτε στην ζωή σας το κολύμπι. Είναι η νούμερο ένα άσκηση ενάντια στις ευρυαγγείες και τους κιρσούς

5.   Αν ζυγίζετε παραπάνω από το επιτρεπτό όριο, είναι απαραίτητο να χάσετε βάρος

6.   Που και που κρατήστε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση, κάτω από δύο μαξιλάρια

7.   Μην καπνίζετε και μην πίνετε στον υπέρτατο βαθμό, καθώς παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σήμερα η θεραπεία των κιρσών έχει αλλάξει δραματικά. Η σύγχρονη θεραπεία με Laser, αποτελεί την πρώτη επιλογή θεραπείας για όλους τους ασθενείς. Είναι ανώδυνη, γίνεται χωρίς τομές και μόνο με την χρήση τοπικής αναισθησίας. Επιπλέον, είναι αποτελεσματικότερη σε σύγκριση με άλλες μορφές θεραπείες (σαφηνεκτομή ή σκληροθεραπεία).

Μέχρι  την οριστική θεραπεία λοιπόν με το ανώδυνο Laser, ακολουθείστε τις παραπάνω ‘χρυσές΄οδηγίες για περισσότερη υγεία στα πόδια σας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα dr-tsekouras.gr.