Πέτρα στην χολή: Διάγνωση, συμπτώματα, θεραπεία

Η πέτρα στην χολή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες παθήσεων στην χοληδόχο κύστη. Πρόκειται για την εμφάνιση μικρών χολολίθων οι οποίες φράσσουν τον κυστικό πόρο, προκαλώντας συμπτώματα οξείας χολοκυστίτιδας. 

Οι κυριότερες από τις αιτίες που προκαλούν αυτήν την πάθηση είναι οι μολύνσεις στην περιοχή, ο σακχαρώδης διαβήτης, απόφραξη των αγγείων από κάποιο όγκο κ.α.

Το μέγεθος και το σχήμα τους διαφέρει από άτομο σε άτομο. Από την μία μπορεί να είναι σαν κόκκοι άμμου, από την άλλη μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος μέχρι και το μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. 

Ο ρόλος της χολής

Η χολή παράγεται από το συκώτι και το μόνο που κάνει είναι να απορροφά τις λιπαρές ουσίες και να βοηθάει στην διαδικασία της πέψης. Από την στιγμή που αφαιρεθεί, η παραπάνω διαδικασία, γίνεται απευθείας από το συκώτι. 

Τα κυριότερα από τα συμπτώματα που βλέπουμε σε κάθε περιστατικό με χολή, είναι:

-Πόνος στο πάνω μέρος της δεξιάς κοιλίας και της δεξιάς ωμοπλάτης 
-Μετά από κάθε λιπαρό γεύμα τα αποτελέσματα είναι άσχημα
-Εμετοί και ζαλάδες
-Πυρετός
-Ίκτερος
-Φούσκωμα στην κοιλιά

Διάγνωση

Ως επί το πλείστον οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι το υπερηχογράφημα και μία συνηθισμένη κλινική εξέταση. Από την άλλη λαμβάνεται υπόψιν σοβαρά και το ιστορικό του ασθενούς. 

Η πέτρα στην χολή αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργείο, είτε με ανοιχτή επέμβαση, είτε με λαπαροσκόπηση. Αν γίνει λαπαροσκοπικά, τότε η ανάρρωση είναι ταχύτερη και δεν υπάρχει μετεγχειρητικό πόνος.

Διαβάστε περισσότερα για την πέτρα στη χολή: mitropapas.gr