Παρίσι

Πριαπισμός στις γυναίκες: Τι ειναι, πώς εκδηλώνεται, πώς αντιμετωπίζεται

Πριαπισμός ονομάζεται η διαταραχή κατά την οποία εκδηλώνεται πολύωρη στύση που δεν υποχωρεί αυτόματα. Πλήττει κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Η διαταραχή πήρε το όνομά της από τον Πρίαπο, ο οποίος στην ελληνική μυθολογία ήταν θεός της γονιμότητας και απεικονίζεται πάντα με με μεγάλα, ιθυφαλλικά γεννητικά όργανα.

Ο πριαπισμός δεν είναι αποτέλεσμα σεξουαλικού ερεθίσματος αλλά προκαλείται από τη συσσώρευση αίματος στα γεννητικά όργανα και συνοδεύεται από έντονο πόνο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο πριαπισμός μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβου και στη μόνιμη βλάβη των ιστών των γεννητικών οργάνων, άρα και σε μόνιμη απώλεια της στυτικής λειτουργίας.

Στις γυναίκες, ο πριαπισμός είναι δυνατό να εκδηλωθεί στην περιοχή της κλειτορίδας. Στην περίπτωση αυτή, προκύπτει όταν δεν απομακρύνεται το αίμα από τα γεννητικά όργανα. Κατά συνέπεια, η κλειτορίδα πρήζεται πολύ και εκδηλώνεται πόνος στο σημείο. Σε αντίθεση με τον πριαπισμό στους άντρες, ο πριαπισμός στις γυναίκες δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνος, καθώς ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι μικρότερος λόγω της αγγείωσης του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ωστόσο, η γυναίκα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα.

Ο κλειτοριδικός πριαπισμός έχει συσχετιστεί με τη λήψη φαρμάκων που μπλοκάρουν τους α αδρενεργικούς υποδοχείς, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά και ψυχοτρόπα φάρμακα. Στην περίπτωση αυτή, ο κλειτοριδικός πριαπισμός αντιμετωπίζεται με τη λήψη αγωγής που ενεργοποιεί τους α αδρενεργικούς υποδοχείς.

Εάν ο πριαπισμός οφείλεται σε υποκείμενη ασθένεια, απαιτείται έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ώστε να δοθεί αντίστοιχα η κατάλληλη θεραπεία.