Αθήνα - (Ανταπόκριση ΄Εφη Φουσέκη)  

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία


Επιδείνωση στην πρόληψη και στη θεραπεία των αναπνευστικών νοσημάτων

Eπιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία, διαπιστώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, επισημαίνοντας ότι ασθενείς αναγκάζονται να τροποποιήσουν ή και να εγκαταλείψουν τις θεραπείες τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. “Το φορτίο των πνευμονικών νοσημάτων και το κόστος σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιο”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Μιχάλης Τουμπής, με αφορμή το 24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, που θα γίνει στην Αθήνα 26-29 Νοεμβρίου, με κεντρικό μήνυμα τη μείωση του καπνίσματος. “Είμαστε μια χώρα η οποία καπνίζει αρειμανίως”, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με αποτέλεσμα την έξαρση των νόσων του αναπνευστικού συστήματος, που-δυστυχώς- αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συχνότητά τους. Γύρω στο 40% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζουν, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου το ποσοστό έχει φτάσει να είναι γύρω στο 15-20% και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΠΕ, η Πολιτεία δεν φροντίζει προληπτικά την υγεία των πολιτών της. “ Αν και υπάρχει νόμος δεν έχουμε απαγόρευση στην ουσία το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και εκθέτουμε και το υπόλοιπο 60% στη βλαπτική επίδραση του καπνού».

Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο θα ασχοληθούν με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, το σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο, τη φυματίωση και το κάπνισμα.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% (περίπου 3.000.000) όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ αναλογούν στο 8,4% του γενικού πληθυσμού και το κόστος εκτιμάται ότι αγγίζει το 7%-10% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν πρόκειται για νόσο των ηλικιωμένων αναφέρουν οι ειδικοί, καθώς το 10% των ατόμων άνω των 40 ετών είναι πάσχοντες από ΧΑΠ, ενώ περίπου το 50% των ασθενών είναι κάτω των 65 ετών.

Πολύ ψηλά , δυστυχώς, βρίσκεται στην Ελλάδα η συχνότητα του πνευμονικού καρκίνου και αυτό αποδίδεται στη συνεχιζόμενη συνήθεια του καπνίσματος. Οι 8 στους 10 καρκινοπαθείς ήταν ή είναι καπνιστές . Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο Συνέδριο και στη φυματίωση, η οποία σύμφωνα με την ΕΠΕ «είναι εδώ με καινούργιο πρόσωπο». Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συνολικά δεδομένα, εν τούτοις φαίνεται ότι στη χώρα μας η συχνότητα της μειώνεται αργά και σταθερά. Αυτό που άλλαξε είναι το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαμόρφωση της συνολικής συχνότητας, το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Κατά τη τελευταία 3ετία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως είναι οι κρατούμενοι φυλακών, οι ναρκομανείς και τα HIV θετικά άτομα.