Η ΧΑΠ σκοτώνει, η έγκαιρη διάγνωση και η στοχευμένη θεραπεία σώζουν

Κείμενο Αγγέλα Φωτοπούλου

 

Τέταρτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως, αποτελεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) η οποία προσβάλει το 10-15% του πληθυσμού των καπνιστών ηλικίας άνω των 45 ετών. «Κλειδί» για την καλύτερη αντιμετώπιση αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση, η οποία, ωστόσο,επιτυγχάνεται σπάνια, με επίπτωση στην έκβαση του ασθενούς. Τα συμπτώματα που πρέπει να προκαλούν υποψίες για ΧΑΠ είναι ο παραγωγικός βήχας και η δύσπνοια, εφόσον πρόκειται για καπνιστή.

«Το 25% των ασθενών λαμβάνουν σήμερα ακατάλληλη θεραπεία για τη ΧΑΠ, το 35% είναι χωρίς θεραπεία και μόλις το 40% ακολουθεί την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Παραγωγικός βήχας και δύσπνοια σε καπνιστές πρέπει να οδηγούν αμέσως σε ειδικό γιατρό, προκειμένου να γίνει σπιρομέτρηση και κλινική αξιολόγηση. Το "στοίχημα" για τον ασθενή είναι να απομακρύνει τον χρόνο εκδήλωσης της πρώτης παρόξυνσης της νόσου, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του» επεσήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τη σύγχρονη προσέγγιση στη θεραπεία της ΧΑΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη.

«Η παρόξυνση στη ΧΑΠ είναι ένα οξύ συμβάν, που χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων πέραν της "φυσιολογικής" ημερήσιας διακύμανσης και οδηγεί σε τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Προκαλεί πάνω από το 50% του κόστους νοσηλείας της ΧΑΠ, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κίνδυνο 19,9% να υποστούν πνευμονική εμβολή, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 24,7% στους νοσηλευόμενους. Όσοι εμφανίζουν σοβαρού βαθμού παρόξυνση, έχουν θνησιμότητα 50% έπειτα από 3,6 έτη» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Διονύσης Σπυράτος.

Αναφερόμενος στη θεραπευτική προσέγγιση της ΧΑΠ, ο διευθυντής ΕΣΥ στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Σταύρος Τρύφων, χαρακτήρισε ως θεραπεία πρώτης γραμμής τον συνδυασμό ινδακατερόλης και γλυκοπυρρονίου, ο οποίος μπορεί να αυξήσει κατά 35% τον χρόνο εμφάνισης της πρώτης μέτριας έως σοβαρής παρόξυνσης και να έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση της εικόνας του ασθενούς με ΧΑΠ. «Ο συνδυασμός διπλής βρογχοδιασταλτικής δράσης ινδακατερόλης-γλυκοπυρρονίου βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα του ασθενούς» επεσήμανε ο κ. Τρύφων.