Σπερματέγχυση – Όλες οι απαντήσεις

Θεωρείται ίσως η πιο ‘απλή’ μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αυτή που ομοιάζει περισσότερο με τη φυσιολογική σύλληψη. Πολύ συχνά αποτελεί μια αρχική επιλογή για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα, γιατί είναι λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να θεωρείται κατάλληλη για όλα τα ζευγάρια.

Πρόκειται για την τεχνική κατά την οποία το σπέρμα εισάγεται μέσα στην μήτρα της γυναίκας κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου (χωρίς φάρμακα) ή ενός κύκλου με διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα και πρόκληση ωορρηξίας.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι κατάλληλη η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση προτείνεται:

·         Για γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών με μικρό χρονικό διάστημα υπογονιμότητας, όταν το σπέρμα είναι σχετικά καλό (καλό τελικό αποτέλεσμα μετά την ενεργοποίηση) και όταν και οι 2 σάλπιγγες είναι διαβατές και ελεύθερες από συμφύσεις.

·         Για γυναίκες χωρίς ωορρηξία, οι οποίες χρειάζονται διέγερση ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή για να προκληθεί ωορρηξία π.χ. γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

·         Όταν υπάρχει ανεπάρκεια της τραχηλικής βλέννας, λόγω προηγούμενου χειρουργικής επέμβασης (η τραχηλική βλέννα φυσιολογικά διευκολύνει το σπέρμα). Αυτή είναι και η μόνη περίπτωση που έχει ουσιαστικό νόημα η σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο, δηλαδή χωρίς διέγερση ωοθηκών.

·          Όταν γίνεται γονιμοποίηση από δότη σπέρματος.

Μια επιτυχημένη σπερματέγχυση γίνεται όταν:

·         Έχει προηγηθεί μια ολοκληρωμένη διερεύνηση και αξιολόγηση του ζευγαριού που προσπαθεί για μωράκι.

·         Ο κύκλος παρακολουθείται στενά, τόσο με υπερήχους όσο και με εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα των ορμονών.

·         Οι τιμές του δείγματος σπέρματος μετά την επεξεργασία στο εμβρυολογικό εργαστήριο είναι φυσιολογικές σε αριθμό και κινητικότητα.

Πώς γίνεται η σπερματέγχυση;

Η διαδικασία της σπερματέγχυσης είναι εντελώς ανώδυνη και σαν εμπειρία μοιάζει με το Τεστ Παπανικολάου. Αρχικά το σπέρμα υφίσταται ειδική επεξεργασία (καθαρισμός από πιθανά μικρόβια και άχρηστα κύτταρα και ενεργοποίηση στο εργαστήριο). Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια, το ενεργοποιημένο σπέρμα εισάγεται κοντά στην κορυφή της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας με τη βοήθεια ειδικού, λεπτού καθετήρα. Όταν το σπέρμα τοποθετείται σε αυτό το σημείο, τότε απαιτείται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να φθάσει στα ωάρια την στιγμή της ωορρηξίας.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης;

Τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης με σπερματέγχυση είναι σχετικά χαμηλά και μόνο λίγο υψηλότερα από το ποσοστό με φυσιολογική σύλληψη, περίπου 15% ανά κύκλο. Όμως, η συγκεκριμένη τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι είναι σαφώς λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση, θα λέγαμε ότι φαίνεται ως πιο φυσικός τρόπος σύλληψης. Για αυτό το λόγο έχει μικρότερο κόστος.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη σπερματέγχυση από την ομάδα γυναικολόγων αναπαραγωγής και μαιών του κέντρου γυναικολογίας και εξωσωματικής Γέννημα IVF.