Πολλά υγρά και λίγο κρέας η προστασία από την πέτρα στα νεφρά
Η κατανάλωση πολλών υγρών και λίγου κρέατος περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες ανάπτυξης νεφρολιθίασης, σύμφωνα με Γερμανική Ενωση Παθολόγων (BDI). H BDI ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση μεταξύ ενάμισυ με δύο λίτρων υγρών ημερησιώς κρατά τη συγκέντρωση των αλάτων και των μεταβολικών προϊόντων στα ούρα χαμηλά. Μια μέτρια κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών καθυστερεί την παραγωγή ουρικού οξέος, ένα από τα στοιχεία τα οποία συναντάται στις πέτρες των νεφρών. Τα άτομα που είναι επιρρεπή στη δημιουργία νεφρολιθιάσεων πρέπει επίσης να μειώσουν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως είναι το σπανάκι, το ραβέντι, τα παντζάρια, η σοκολάτα, το μαύρο και το πράσινο τσάι. Το οξαλικό οξύ συνδιαζόμενο με το ασβέστιο σχηματίζει κρυστάλλους οι οποίοι επικάθονται στον ιστό του νεφρού. Στη Γερμανία εκτιμάται ότι 5 με 10% του συνολικού πληθυσμού υποφέρει από πέτρες στα νεφρά τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Οι άνδρες υποφέρουν τρεις φορές συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες.