Διώξτε το στρες, ζήστε καλύτερα: Τα οφέλη της Yoga στον οργανισμό

Η yoga είναι η απόλυτη άσκηση για χαλάρωση και ευεξία, ειδικά στην σύγχρονη εποχή που οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας στρεσάρουν και καταπονούν τον οργανισμό μας. Στόχος της yoga είναι η δύναμη και η αρμονία τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα.

Στην πραγματικότητα η yoga, σε αντίθεση με άλλα είδη άσκησης, κάνει πολλά περισσότερα από το να καίει απλώς τις θερμίδες και να ενισχύει το μυϊκό σύστημα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνολική εξάσκηση τόσο του σώματος όσο και του μυαλού, που συνδυάζει την άσκηση με βαθιά αναπνοή και διαλογισμό ή χαλάρωση. Επιπλέον η yoga μπορεί να συμβάλει συνολικά στην ανακούφιση από το στρες και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

Υπάρχουν πολλά είδη yoga, κάποια πιο έντονα και κάποια πιο χαλαρωτικά, που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, ωστόσο η δημοφιλέστερη και αυτή που εφαρμόζεται ευρέως είναι η Χάθα Yoga, που συνδυάζει συγκεκριμένες στάσεις και κινήσεις με την σωστή αναπνοή.

Ας δούμε όμως αναλυτικά μερικά από τα βασικότερα οφέλη της yoga που την έχουν καταστήσει τόσο δημοφιλή πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οφέλη σε φυσικό επίπεδο

Οι τεχνικές χαλάρωσης της γιόγκα μπορούν να μειώσουν το χρόνιο πόνο που προκύπτει από πολλούς παράγοντες, όπως τους πόνους στην μέση και τις αρθρώσεις, τους πονοκεφάλους και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Επιπλέον η yoga συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την αϋπνία.

Αλλά οφέλη που έχει η yoga για τον οργανισμό περιλαμβάνουν:

·         Αυξημένη ευελιξία

·         Αυξημένη μυϊκή δύναμη

·         Βελτιωμένη αναπνοή ενέργεια και ζωτικότητα

·         Διατήρηση της ισορροπίας του μεταβολισμού

·         Καλύτερο κυκλοφορικό

·         Βελτιωμένη αθλητική απόδοση

·         Προστασία από κράμπες και τραυματισμούς

Οφέλη σε πνευματικό επίπεδο

Εκτός από τα πλεονεκτήματα για τον οργανισμό, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της yoga είναι ότι βοηθά το άτομο να διαχειρίζεται το στρες, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει καταστροφικές συνέπειες για το σώμα και το μυαλό. Η yoga έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης και στη δημιουργία μιας πιο θετικής προοπτικής για τη ζωή.

Ο διαλογισμός και η σωστή αναπνοή της Yoga μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη της ψυχικής ευημερίας του ατόμου. Η συχνή πρακτική της γιόγκα δημιουργεί πνευματική διαύγεια και ηρεμία, βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο και κατανόηση του σώματος, ανακουφίζει από χρόνιο στρες, χαλαρώνει το μυαλό, επικεντρώνει την προσοχή και αυξάνει τη συγκέντρωση.

Διαβάζοντας όλα αυτά τα οφέλη κατανοείτε πόσο σημαντική μπορεί να γίνει η Yoga για την καθημερινότητα σας. Επίσης, ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσες διαφορετικές παραλλαγές, η yoga είναι ιδανική για σας είτε αθλείστε τακτικά, είτε δεν έχετε αθληθεί ποτέ, ώστε να έρθετε σε απόλυτη αρμονία με το σώμα και τον εαυτό σας.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κι εσείς την yoga και να αλλάξετε την καθημερινότητα σας προς το καλύτερο; Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα athensyoga.gr και μάθετε περισσότερα για το χώρο, τα μαθήματα, τους δασκάλους, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις. Όπως το Athens Yoga  δηλώνει την αποστολή του: το πάθος και η αφοσίωση στη γιόγκα και στην πρακτική που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας συνδυάζονται με τη βαθιά γνώση, την τεχνική αρτιότητα και την πληρότητα στη διδασκαλία μαθητών και την εκπαίδευση νέων δασκάλων.