Οι γυναικολόγοι κάνουν αγώνα ενημέρωσης για το εμβόλιο HPV
Δηλώσεις τής ιατρού Σοφίας Καλογήρου
Χαμηλή παραμένει η προσέλευση στα ιατρεία για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV σε κορίτσια μέχρι 26 χρόνων, παρόλο που η δωρεάν κάλυψή του θα σταματά στην ενηλικίωση από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017 οι γυναικολόγοι έχουν μια πρόκληση: να ενημερώσουν και να ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να κάνουν το προληπτικό εμβόλιο για τον HPV, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα κονδυλώματα. Η αφορμή σχετίζεται με την τσέπη των ασφαλισμένων: Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης το υπουργείο Υγείας κατεβάζει το ηλικιακό όριο για τη δωρεάν κάλυψή του στην ηλικία των 18, από τα 26 που είναι σήμερα για τα κορίτσια.   
 
Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως το ποσοστό συμμόρφωσης στον εμβολιασμό που ξεκινά από την ηλικία των 11 φτάνει το 40%. Όπως εξηγεί η Σοφία Καλογήρου, γυναικολόγος-μαιευτήρας-χειρουργός, επιστημονικός συνεργάτης του νοσοκομείου Μητέρα: «η είδηση δεν έχει κινητοποιήσει πολλές κοπέλες να έρθουν να κάνουν το εμβόλιο και εδώ ο ρόλος του γυναικολόγου είναι σημαντικός. Τονίζουμε ότι το προληπτικό εμβόλιο έχει μειώσει κατακόρυφα τον αριθμό νέων περιστατικών με HPV και κονδυλώματα σε χώρες όπου ο εμβολιασμός αποτελεί μέρος του εθνικού σχεδιασμού, όπως στην Αυστραλία. Αυτό σημαίνει πως σε αυτές τις χώρες στις οποίες είναι στο χέρι μας να ενταχθεί και η Ελλάδα, θα δούμε τα επόμενα χρόνια μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων μορφών που προκαλεί ο ιός HPV όπως του φάρυγγα κ.ά». Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει η ειδικός, περιμένουμε μέσα στο 2017 και στη χώρα μας το εννιαδύναμο εμβόλιο που προστατεύει από εννιά στελέχη του ιού HPV και προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη που υπερβαίνει το 90%, από 70% που είναι σήμερα. 
 
Όπως τονίζει η κ. Καλογήρου το εμβόλιο εξακολουθεί να προστατεύει γυναίκες έως τα 45 έτη, καθώς και εκείνες θα λάβουν προστασία από άλλους τύπους από τους οποίους δεν έχουν μολυνθεί, αν και σαφώς εκείνοι που θα οφεληθούν περισσότερο είναι τα νεαρά κορίτσια που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές.
 
Τα εργαλεία πρόληψης στο ιατρείο είναι το γυναικολογικό τσεκάπ και πιο συγκεκριμένα το HPV DNA test που ανιχνεύει τον τύπο του στελέχους που έχει μολύνει κάποιον (αν δηλαδή είναι ογκογόνο ή όχι) ή η κυτταρολογία υγρής φάσης (π.χ. thin prep test pap) που έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από το κλασικό τεστ παπ. Επίσης περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, τον υπέρηχο μήτρας-ωοθηκών που γίνεται προληπτικά για τον καρκίνο της περιοχής και την ψηλάφιση στήθους από γυναικολόγο εξειδικευμένο στο μαστό.