Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ολλανδία εντόπισαν το στέλεχος του ιού

Εμφανίστηκε ξανά η γρίπη των πτηνών στη Βόρεια Ευρώπη

Οι αρχές της Δανίας διέταξαν από τις 14 Νοεμβρίου τους πτηνοτρόφους της χώρας να φροντίσουν ώστε τα πτηνά να παραμένουν πάντα σε κλειστό χώρο, αφού εντοπίστηκε το ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος H5N8 της γρίπης των πτηνών σε άγρια πουλιά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων.

 Εξαιρούνται πάντως οι πάπιες, οι χήνες και τα αγριοπούλια.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ολλανδία και η Κροατία έχουν αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι εντόπισαν σε άγρια πουλιά αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης.

Πρόσφατα,πάλι η Δανία έδωσε εντολή να καταστραφούν περισσότερα από 250.000 αυγά που είχαν εισαχθεί από τη Γερμανία και ήταν μολυσμένα με τον ιό.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας ,Κρίστιαν Σμιτ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι και το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την εκτροφή πτηνών στο ύπαιθρο ενώ για το θέμα θα συντονίσει τις ενέργειές του με τις γειτονικές χώρες, όπως με την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Δανία.

Μια εστία της επικίνδυνης γρίπης εντοπίστηκε και σε ένα αγρόκτημα στο Ισραήλ, πιθανότατα λόγω της επαφής των εκτρεφόμενων πτηνών με αποδημητικά πουλιά από την Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι ισραηλινές αρχές, η επιδημία αυτή εντοπίστηκε στο Χέφζι-Μπαχ, στη βόρεια περιφέρεια της Χαζαφόν. Από τα 34.500 πτηνά του αγροκτήματος, τα 1.500 πέθαναν.

«Το Ισραήλ βρίσκεται πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα αποδημητικά πτηνά στην πορεία τους από την Ευρώπη προς την Αφρική. Η αποδημία συνεχίζεται και ο ιός πιθανότατα έφτασε από την Ευρώπη με τα αποδημητικά πουλιά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΙΕ.