Κείμενο Νικολ Καζαντζίδου

"Καταφύγιο Γυναίκας"

"Σιωπηλές" οι γυναίκες απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης λόγω οικονομικής κρίσης....

Μια στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα και μια στις τρεις στην Ευρώπη, υφίσταται κάποιας μορφής βία, είτε αυτή είναι λεκτική είτε ψυχολογική είτε σωματική. Στη χώρα μας, μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολλές οι γυναίκες που δεν αντιδρούν σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης τα οποία αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο, τουλάχιστον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε η Κωνσταντίνα Μοσχοτά, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας», «επειδή συνήθως οι γυναίκες αυτές έχουν παιδιά να συντηρήσουν και φοβούνται την ανεργία. Έτσι, συνήθως αργούν να αντιδράσουν ή να αποφασίσουν να φύγουν».

Η κ.Μοσχοτά είπε ότι “το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα- θύμα βίας είναι να εκφραστεί, να μιλήσει για αυτό που συνέβη”.

Σύμφωνα με την κ.Μοσχοτά ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται περισσότερο αλλά χρειάζεται ακόμη “πολλή δουλειά”.

Οι γυναίκες-θύματα βίας έχουν αρχίσει να μιλάνε περισσότερο. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ.Μοσχοτά, το ποσοστό όσων μιλούν είναι μικρότερο σε σχέση με το σύνολο εκείνων που έχουν υποστεί βία, σύμφωνα με τα στατιστικά που διαθέτει το "Καταφύγιο Γυναίκας", τα οποία συγκρίνονται με τα δεδομένα που υπάρχουν στα αστυνομικά τμήματα με βάση τις μηνύσεις και όλες τις νομικές διαδικασίες.

Αναφερόμενη στο έργο του «Καταφυγίου Γυναίκας», εξήγησε ότι σκοπός του είναι να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών και να συντελέσει στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της κοινωνικής ανισότητας.

Για την επίτευξη του σκοπού του, το Καταφύγιο παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί στο παρελθόν ή υφίστανται στο παρόν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Ταυτόχρονα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο κακοποίησης των γυναικών γενικότερα, μέσα από την οργάνωση ποικίλων κοινωνικών δράσεων και τη διεξαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης σε σχολεία, συλλόγους και λοιπούς φορείς.