Δηλώσεις του καθηγητή Λάσκαρη

Κίνδυνος για τους νέους, ακόμη και κάτω των 30 ετών ο καρκίνος του στόματος

Νέους, ηλικίας ακόμη και κάτω των 30 χρόνων, χτυπά πλέον ο καρκίνος του στόματος, που σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό τόνισε ο κ. Γιώργος Λάσκαρης, Καθηγητής Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής Παν. Λονδίνου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα: «Νοσήματα της Στοματικής Κοιλότητας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε».

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που πλήττονται από τον καρκίνο του στόματος, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς στο παρελθόν η νόσος εμφανιζόταν συνήθως σε άτομα άνω των 40 χρόνων.

Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κ. Λάσκαρης: «Η πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γρήγορη επιτυχημένη θεραπεία - πρόγνωση - ποιότητα ζωής και επιβίωση με ποσοστό μεγαλύτερο του 90-95%».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καρκίνος είναι η πιο επικίνδυνη από τις 1.000 ασθένειες που εμφανίζονται στο στόμα. Οι βασικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ετήσια αύξηση του καρκίνου του στόματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα είναι:

 

Øτο κάπνισμα,

Øτο αλκοόλ, και πιθανά

Øοι ιοί του HPV

«Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι ενήμερος και ικανός να αναγνωρίζει τις όποιες αλλαγές που γίνονται στο στόμα του και να αναζητά έγκαιρα τη γνώμη του Στοματολόγου», επεσήμανε ο κ. Λάσκαρης. Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μια από τις 10 συνηθέστερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο και κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 700 νέα κρούσματα.

Ο καρκίνος του στόματος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, δεν κάνει πλέον διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το 1950 η αναλογία εμφάνισης μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μία γυναίκα προς 10 άνδρες, το 1970 μία προς 4 άνδρες και σήμερα πλήττει τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών.

          ΘΕΣΕΙΣ  ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ  ΚΑΙ  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο καρκίνος στο στόμα εμφανίζεται συνήθως με φθίνουσα συχνότητα:

Øστα πλάγια χείλη της γλώσσας (50%)

Øτο κάτω χείλος

Øτο έδαφος στόματος

Øσυγχειλίες – παρειές

Øούλα

Øυπερώα

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΑΚΟΙ      ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΓΙΑ  ΕΜΦΑΝΙΣΗ

                           ΝΟΣΩΝ     ΣΤΟ    ΣΤΟΜΑ

Υπεύθυνοι για τη συχνή εμφάνιση πολλών ασθενειών( π.χ. λευκοπλακίας, ερυθροπλακίας, καρκίνου, νικοτινικής στοματίτιδας) στο στόμα είναι ορισμένοι προδιαθεσιακοί παράγοντες όπως:

Øτο κάπνισμα,

Øη υπερβολική χρήση αλκοόλ,

Øχαλασμένα δόντια ή οδοντοστοιχίες που τραυματίζουν,

Øκακή στοματική υγιεινή.

Για παράδειγμα η λευκοπλακία και ο καρκίνος του στόματος εμφανίζονται 6-8 φορές πιο συχνά σε καπνιστές, σε σχέση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Η αυξημένη συχνότητα έχει εξάλλου σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια που καπνίζει κάποιος.

                  ΟΜΑΔΕΣ    ΥΨΗΛΟΥ   ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος είναι:

Øκαπνιστές

Øπότες αλκοολούχων ποτών

Øάτομα μολυσμένα με ιούς HPV-τύποι 16, 18

Øανοσοκατασταλμένοι ασθενείς

Øασθενείς με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου

Øστόματος, λάρυγγα, φάρυγγα και πνεύμονα

Øάτομα με προκαρκινικές βλάβες στο στόμα (λευκοπλακία, ερθροπλακία, ακτινική χειλίτις)

Øάτομα με προκαρκινικές καταστάσεις (σιδηροπενική αναιμία, πομφολυγώδη επιδερμόλυση, μελαγχρωματικό ξηρόδερμα, σύφιλη, υποβλεννογόνια ίνωση).

Συμπερασματικά, τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τον κάθε άνθρωπο ότι κάτι δεν πάει καλά με το στόμα είναι:

Øπόνος,

Øξαφνική κινητικότητα δοντιών

Øαιμορραγία

Øκάψιμο στη γλώσσα

Øάσπρη ή κόκκινη επιφάνεια

Øμελανή κηλίδα ή πλάκα

Øφυσαλίδα που έχει υγρό

Øπληγή που δεν κλείνει

Øόγκος που προεξέχει

Øδυσκολία στη μάσηση και κατάποση

Øδιόγκωση των ούλων

Øδιόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού

Øαλλαγή στη σύσταση (π.χ. σκληρία)

Øοδοντοστοιχία που ξαφνικά ενοχλεί

Øκακοσμία

Øξηροστομία κ.ά.

ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ  ΤΩΝ  ΝΟΣΩΝ  ΤΟΥ  ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Στον τομέα της πρόληψης οι επιστήμονες προτείνουν:

Øκαλή στοματική υγιεινή,

Øαποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος,

Øόχι υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών,

Øεπίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες,

Øσυμβουλή στοματολόγου όταν διαπιστωθεί κάτι το μη φυσιολογικό στο στόμα

Øαποφυγή εμπειρικών θεραπειών που μας δίνει κάποιος γνωστό, φαρμακοποιός η ακόμη και γιατρός ειδικότητας που δεν έχει σχέση με το στόμα,

Øη ακριβής και γρήγορη διάγνωση, αποτελεί προϋπόθεση για σωστή θεραπεία και πρόγνωση, προφυλάσσει τον ασθενή από περιπέτειες της υγείας του και άσκοπη οικονομική και ψυχική επιβάρυνση.

«Η υγεία του στόματος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει και μπορούμε να το διαφυλάξουμε με ευθύνη ατομική και του ιατρού», τόνισε ο κ. Λάσκαρης και κατέληξε: «Κι αυτό γιατί το στόμα είναι ένα κόσμημα του ανθρωπίνου σώματος, αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής: τη γεύση, τις διάφορες εκφράσεις αγάπης, τον έρωτα, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία».

http://smokefreegreece.gr/