Γράφει η Θεανώ Γουμενάκη, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα πολύ καλό αυτοκίνητο, στο οποίο βάζετε μια βενζίνη κακής ποιότητας, πόσα χιλιόμετρα πιστεύετε ότι θα μπορέσει να διανύσει πριν εμφανίσει βλάβη ο κινητήρας του; Έτσι ακριβώς πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ως καύσιμο του οργανισμού, δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για να αντεπεξέλθουμε στις σωματικές και ψυχολογικές απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.
Τα αρτοσκευάσματα είναι ίσως από τις πιο κακοποιημένες και τις πιο υποβαθμισμένες ποιοτικά τροφές της σύγχρονης εποχής, ενώ ταυτόχρονα είναι και οι πιο ευρέως διαδεδομένες. Μια μάτια στη σύσταση, όσων αναγράφουν τα συστατικά, θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι τρεφόμαστε με χούφτες ζάχαρη και χημικά. Αξίζει τον κόπο να αναζητήσουμε και να επιλέξουμε καλής ποιότητας αρτοσκευάσματα, που θα κάνουν τη διαφορά από το «ζην» στο «ευ ζην».
Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας απαιτούν καλής ποιότητας τροφή για να αποφευχθούν οργανικές βλάβες, ωστόσο ο περιορισμένος χρόνος στην καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με την παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Ακόμα και στις διακοπές μας κριτήριο επιλογής ξενοδοχείου διαμονής για όσους αναζητούν την ποιότητα είναι το προσφερόμενο πρωινό.
Την απάντηση, για μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή, τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και στις διακοπές μας, τη δίνουν τα Βιολογικά Κρητικά Αρτοποιήματα Μαθιουδάκη ( ψωμί, φρυγανιά, παξιμάδι, αλλά και κριτσίνια, κουλουράκια, τσουρέκι ), ζυμώνονται με αγάπη και ποιοτικά υλικά, με τις εκλεκτότερες πρώτες ύλες ανά τον κόσμο: Δίκοκκο Αλεύρι, Ζάχαρη Καρύδας, Κανέλα Κεϋλάνης, Βανίλια Μαδαγασκάρης, Θαλασσινό Αλάτι. Η παράδοση αγκαλιάζει αρμονικά το σύγχρονο τρόπο διατροφής.
Φτιαγμένα από αγνά υλικά χωρίς ζωικά παράγωγα, πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικές προέλευσης είναι κατάλληλα για χορτοφάγους
( vegetarian ) και για αποκλειστικούς χορτοφάγους ( vegan ).
Επιπλέον, ενδείκνυνται για ανθρώπους με παθήσεις όπως υπερχοληστερολαιμία, καθώς δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά.
Η χρησιμοποίηση ζάχαρης καρύδας έναντι ζαχαροκάλαμο, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες τα καθιστά τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κατάλληλα για άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η απουσία γαλακτοκομικών από τα αρτοσκευάσματα αυτά τα καθιστά ιδανική υγιεινή επιλογή για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, λόγω της χρήσης αλευριού από δίκοκκο στάρι, σε συνδυασμό με την άφθονη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, τα καθιστούν ιδιαίτερα εύπεπτα και ευεργετικά για την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Το θαλασσινό αλάτι περιέχει ένα πλήθος ιχνοστοιχείων, που απουσιάζουν από τα επιτραπέζια αλάτια, απολύτως απαραίτητα για την τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού.
Ας αφεθούμε στα έμπιστα χέρια της οικογένειας Μαθιουδάκη, που παρασκευάζει αρτοποιήματα με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο.
Προτάσεις Πρωινού:
· Χορτοφαγικό: γάλα ρυζιού « χτυπημένο » με φρέσκο φρούτο εποχής και ξηρούς καρπούς + κουλουράκια με σπόρους Chia ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
· Κλασσικό: φρέσκος φυσικός χυμός + φρυγανιές ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ + κατσικίσιο τυρί
· Κρητικό: παξιμάδια ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ με τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη, θαλασσινό αλάτι και τυρί φέτα
· Εναλλακτικό: ψωμί ολικής ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ + τόνος Αλοννήσου + λαχανικά
· Γλυκό: γάλα κατσικίσιο + ξερά φρούτα + κουλουράκια λεμονιού ή τσουρέκι με δίκοκκο αλεύρι ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Δοκιμάστε τα! Θα τα ευχαριστηθείτε!
Όταν επιλέγουμε τροφή, για εμάς, για τα παιδιά μας και για όσους αγαπάμε, πάντα να θυμόμαστε τη ρήση του Ιπποκράτη « ´Ασε την τροφή σου να γίνει φάρμακο σου, και φάρμακο σου ας γίνει η τροφή σου. », ειπωμένη πριν από 2.500 χρόνια παραμένει επίκαιρη!
Το άρθρο είναι από την συνεργάτιδα Θεανώ Γουμενάκη
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος με Εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή , στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία παιδιών & ενηλίκων
Γεωργίου Παπανδρέου 8, Ρέθυμνο
Τηλ Επικοινωνίας 2831029199, 6978330022
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Έχω τη χαρά να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον κλάδο υγείας που άμεσα συσχετίζεται με την έννοια του «ευ ζην», καθώς η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ισορροπία του ανθρώπου.
Αποφοίτησα από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου παρακολούθησα πολυάριθμα σεμινάρια ώστε να είμαι ενήμερη για τις τρέχουσες εξελίξεις της διατροφολογίας.
Πραγματοποίησα πρακτική άσκηση στο Διαιτολογικό Τμήμα του Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχα στο 21ο Ετήσιο Συνέδριο Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, με την εργασία « Διατροφική Πρόσληψη Na σε Θήλυ Πληθυσμό με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη », www.medicalrecords.gr/debe_21 , παράλληλα εκπόνησα δημοσιευμένη πτυχιακή εργασία, με εξωτερικούς ασθενείς στο διαβητολογικό κέντρο του Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: « Παράλληλη Αξιολόγηση Διαλογής σε Υπερήλικες Διαβητικούς με τη Χρήση Δύο Διαφορετικών ScreeningTest ».
Εργάστηκα στο Διαβητολογικό κέντρο του Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης όπου εξειδικεύτηκα στη διατροφική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και απέκτησα μεγάλη εμπειρία στην Κλινική Διατροφή δουλεύοντας με πολυάριθμα περιστατικά με Αρτηριακή Υπέρταση, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια.
Η επιθυμία μου να βοηθήσω αποτελεσματικά ανθρώπους με συναισθηματική εξάρτηση από το φαγητό με οδήγησε στο πιστοποιημένο από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Διατροφικών Διαταραχών, όπου εκπαιδεύτηκα στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών & στην Παχυσαρκία για ενήλικες, παιδιά και εφήβους , Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity- NCFED.
Η επιστήμη της διατροφής έχει μια ιστορία παράλληλη με την εξέλιξη του ανθρώπου. Οι τελευταίες της εξελίξεις οδήγησαν τα βήματά μου στη Μεταβολομική και στη Διατροφογενετική/ Διατροφογενωμική, χάρη στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένων οδηγιών διατροφής σύμφωνα με το γενετικό προφίλ ( DNA ) και τις διαταραχές του μεταβολισμού.
Η αγάπη μου για τον γραπτό λόγο εκφράζεται μέσα από την αρθογραφία στην εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα «ΡΕΘΕΜΝΟΣ» και στο site “ https://www.diatrofi .gr”.
Η αμφίδρομη ανάγκη μου για επικοινωνία με το ευρύ κοινό βρίσκει ανταπόκριση στην ενημερωτική «Διάφανη Πόλη» του studio 9.80FM Ρέθυμνο με επιλεγμένη θεματολογία σχετικά με τη διατροφή, επιπλέον έχω συμμετάσχει σε εκπομπή στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.
Διατηρώ Διαιτολογικό Γραφείο στο Ρέθυμνο. https://www.facebook.com/Diatrophologia
Είμαι ευγνώμων που η επιστήμη της διατροφής συντελεί στην προσωπική μου εξέλιξη ως άνθρωπος. Εύχομαι να βοηθήσω κάθε άνθρωπο να αποκτήσει το βέλτιστο επίπεδο υγείας!