Thomson Reuters Foundation

Οι φτωχοί χάνονται απο έλλειψη πόρων και άγνοια...

Παρά την πρόοδο στον αγώνα εναντίον του AIDS, ένας «απαράδεκτα» υψηλός αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να πεθαίνει στην υποσαχάρια Αφρική

Μπορεί η τάση να έχει αντιστραφεί στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS, όμως υπερβολικά πολλοί άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική συνεχίζουν να πάσχουν και να πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας και εξαιτίας προβλημάτων με τη θεραπεία, τόνισε σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF).

Πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV παγκοσμίως παίρνουν πλέον φάρμακα και οι θάνατοι που οφείλονται στο AIDS έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί από το 2005, κάτι που σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα οδεύει προς την επίτευξη του στόχου 30 εκατομμύρια άνθρωποι να υποβάλλονται σε θεραπεία το 2020, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ.

Όμως παρά την πολύ πιο βελτιωμένη πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα (ARV) ένας «απαράδεκτα» υψηλός αριθμός ανθρώπων προσβάλλονται από το AIDS και πεθαίνουν λόγω της αντίστασης του ιού στα φάρμακα, της διακοπής της θεραπείας και καθυστερημένων διαγνώσεων, υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Στην υποσαχάρια Αφρική καταγράφηκαν σχεδόν τα τρία τέταρτα του ενός εκατομμυρίου θανάτων που αποδίδονται στο AIDS πέρυσι, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε αυτόν τον μήνα το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS (UNAIDS).

«Το στίγμα και η έλλειψη πληροφόρησης και γνώσης για τον HIV και το AIDS απ' άκρου σ' άκρο της Αφρικής σημαίνει ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων εγκαταλείπεται», τόνισε η Σοφί Σπιρς, γιατρός ειδικευμένη στον ιό HIV που συνεργάζεται με την MSF, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation τηλεφωνικά από το Παρίσι.

«Χρειάζεται να εγγυηθούμε ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα θα υποστηριχθεί από την αύξηση της ενημέρωσης σε επίπεδο κοινότητας και την καλύτερη φροντίδα των ανθρώπων που δέχονται θεραπεία επί χρόνια», τόνισε η Σπιρς, η οποία παίρνει μέρος στη διάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (ή IAS), που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα.

Πολλοί ασθενείς με AIDS σε όλη την υποσαχάρια Αφρική εμφανίζουν ενδείξεις θεραπευτικής αποτυχίας όταν φθάνουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα, συχνά πολύ αργά πια, και χρειάζεται να αλλάξει η θεραπεία που τους προσφέρεται από τα αντιρετροϊκά φάρμακα πρώτης γραμμής σε φάρμακα δεύτερης γραμμής ταχύτερα για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας του ιού, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η αυξημένη ανθεκτικότητα του ιού έναντι των φαρμάκων για τον HIV ενδέχεται να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον αγώνα κατά του AIDS αν οι κυβερνήσεις δεν αξιολογήσουν ξανά και επειγόντως τα προγράμματά τους και δεν αλλάξουν τις θεραπείες που χορηγούνται, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η κατάσταση για τους ανθρώπους που ζουν με το HIV και το AIDS στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς η συμβολή των δωρητών υποχωρεί, προειδοποιούν πολλές οργανώσεις δημόσιας υγείας.

Οι δωρεές κυβερνήσεων στη χρηματοδότηση για την υποστήριξη των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του HIV προς χώρες με μέσο και χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο μειώθηκαν στα 7 δισεκ. δολάρια πέρυσι από 7,5 δισεκ. δολάρια το 2015, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Kaiser Family Foundation και το UNAIDS.

«Με την πολιτική βούληση και τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του HIV παγκοσμίως να βρίσκονται σε πτώση (...) αυτοί οι ασθενείς που διακομίζονται σε νοσοκομεία άρρωστοι από το AIDS βλέπουν κάθε ελπίδα τους να αναρρώσουν να εκμηδενίζεται», τόνισε ο Μιτ Φίλιπς, σύμβουλος για θέματα πολιτικής υγείας στην MSF.