Θεσσαλονίκη

Καρκίνος του παγκρέατος


Τι πρέπει να ξέρουμε- Μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους καρκίνους με τη συχνότητά του να αυξάνει συνεχώς. Είναι μία νόσος που δύσκολα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, αλλά μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμη. Παρ΄ ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος έχει κακή πρόγνωση, η σημαντική πρόοδος στη νέα τεχνολογία, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και μικρών νεοπλασμάτων. Γι΄ αυτό και υπήρξε βελτίωση της θνητότητας και της νοσηρότητας. Για την επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, απαιτείται πολύπλοκη προσέγγιση που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο σε Κέντρα Αριστείας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο μεγάλη είναι η εξειδίκευση των χειρουργών, των ακτινολόγων και των ογκολόγων παθολόγων, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση για τον ασθενή.

 

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα με θέμα "Τι έχει αλλάξει στην θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος;", η οποία διοργανώθηκε  στη Θεσσαλονίκη.

 

Στη διάρκεια της ημερίδας υπογραμμίστηκε ότι για το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα απαιτείται επίσης μεγάλη εμπειρία των ακτινολόγων για τη σωστή σταδιοποίηση της νόσου και τον ακριβή έλεγχο της προσβολής των αγγείων και άλλων οργάνων της άνω κοιλίας, καθώς τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν την απόφαση για την εξαιρεσιμότητα ή όχι του καρκίνου. «Σε ένα Κέντρο Αριστείας, οι ειδικοί ιατροί μπορούν να αποφανθούν με ασφάλεια ποιοι όγκοι είναι χειρουργήσιμοι και ποιοι όχι» ανέφεραν οι ειδικοί ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τη συμβολή των αναδυόμενων μοριακών στοχευμένων φαρμάκων, για καλύτερα αποτελέσματα στη χημειοθεραπεία.

 

Στη διάρκεια της ημερίδας υπογραμμίστηκε επίσης η συμβολή της προεγχειρητικής εντατικής χημειοθεραπείας με νέα σχήματα που μπορούν να καταστήσουν εξαιρέσιμους χειρουργικά όγκους παγκρέατος που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν μη χειρουργήσιμοι.

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Χειρουργικής Εταιρείας Β. Ελλάδος και την παρακολούθησαν ιατροί και νοσηλευτές. Συμμετείχαν ως εισηγητές οι πλέον εξειδικευμένοι στο αντικείμενο της θεραπείας του παγκρέατος, κορυφαίοι επιστήμονες , γιατροί δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων από όλη την Ελλάδα. Επίσης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δρ. Αλέξανδρος Πίντζας, ο οποίος παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα για τη γενετική βάση του καρκίνου του παγκρέατος και τις νέες στοχευμένες θεραπείες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες μοριακές μεταλλάξεις καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ήπατος- Χοληφόρων- Παγκρέατος, δρ. Χρήστος Δερβένης ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο των Κέντρων Αριστείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.