ΑΘΗΝΑ/AΠΕ-ΜΠΕ/΄Εφη Φουσέκη

Προστάτης


Απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος, μετά την ηλικία των 50 ετών

Απαραίτητος κρίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες, μετά την ηλικία των 50 ετών, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, του προστάτη, ο οποίος συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 έως 45 ετών.

 

«Όταν ο όγκος ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια, θεραπεύεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), Ηρακλής Πούλιας, σημειώνοντας πως «η πρόληψη αποτελεί ζωτική παράμετρο στην αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη. Στα πρώτα στάδια ο όγκος αναπτύσσεται μέσα στον αδένα και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα που να υποδεικνύουν την παρουσία του».

 

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων. Η ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Κάτω από την ηλικία των 40 ετών, ένας άνδρας αντιμετωπίζει 1 στις 10.000 πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.

 

«Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, εξηγώντας ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρος μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών και ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.