«Ζήτημα ηθικής και βιωσιμότητας η αποτίναξη της κουλτούρας του fast food»
Σήμερα, τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν σε σταθερή βάση τους υπεύθυνους χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής, που πλέον ενώνουν τις φωνές τους με τους πολεμίους της «παγκοσμιοποιημένης διατροφής», ξεκινώντας μια εποικοδομητική αλληλεπίδραση. Ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, παρευρέθηκε σε διάσκεψη με τίτλο «Terra Madre», που διοργάνωσε η Slow Food στο Τορίνο, επαινώντας τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης για τη στήριξη των Ευρωπαίων παραγωγών τροφίμων μικρής κλίμακας. «Η επιλογή μεταξύ γρήγορου και αργού φαγητού είναι μια επιλογή ηθικής και βιωσιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αντριουκάιτις χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος καταναλωτής πετά στα σκουπίδια 95-115 κιλά τροφίμων κατά μέσο όρο ετησίως, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε συνθήκες πείνας. «Η κατασπατάληση των τροφίμων είναι ένα σκάνδαλο του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Αναφερόμενος στους τρόπους μείωσης των αποβλήτων τροφίμων, ο κ. Αντριουκάιτις στάθηκε στον κομβικό ρόλο που έχουν οι δωρεές επισιτιστικής βοήθειας και τα προγράμματα αναδιανομής τροφίμων, προσέγγιση την οποία έχει προωθήσει σε βάθος χρόνου η ΕΕ. Ωστόσο, αρκετές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Slow Food, θεωρούν τη συγκεκριμένη στρατηγική αποτυχημένη, καθώς εστιάζει στα συμπτώματα του προβλήματος και όχι στις αιτίες. Επιπλέον, ο Ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε τη διακοπή της περιττής και ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών στη γεωργία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον αυξανόμενο κίνδυνο της μικροβιακής αντοχής. «Η κατάσταση θα χειροτερέψει και άλλο στο μέλλον, εάν δεν προωθήσουμε αλλαγές στο παρόν», προειδοποίησε ο κ. Αντριουκάιτις.
Μόνο στην ΕΕ, η μικροβιακή αντοχή συνδέεται με 25.000 θανάτους ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αποφυγή της συστηματικής χρήσης αντιβιοτικών στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Το 2006, η ΕΕ επέβαλε μία από τις πρώτες απαγορεύσεις αντιβιοτικών στις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών για τα εκτρεφόμενα ζώα. Πέρυσι, εισήγαγε ένα νέο σχέδιο δράσης, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να παράσχουν καινοτόμες, αποτελεσματικές και βιώσιμες απαντήσεις στη μικροβιακή αντοχή.
Σύμφωνα πάντως με τη Slow Food, τα νέα μέσα της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής δεν αρκούν, καθώς «η κοινωνία των πολιτών αναμένει πιο συγκεκριμένες και επείγουσες δράσεις».
Ακόμη, ως ζήτημα πρώτης γραμμής αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση η ανάγκη εφαρμογής μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την προώθηση της «επείγουσας μετάβασης» σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων. «Η Slow Food ζητά μια ΚAΠ που θα ενσωματώνει αποτελεσματικά άλλες πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα» δήλωσε ο Nino Pascale, πρόεδρος της Slow Food Italia, προσθέτοντας ότι η νέα ΚΑΠ παραμένει αποσυνδεδεμένη από άλλες πολιτικές. Ακόμη, ο κ. Pascale επέστησε την προσοχή, όσον αφορά τη σημασία της διαφύλαξης της βιοποικιλότητας, η οποία «στερείται επαρκούς οικονομικής στήριξης από τη νέα ΚΑΠ».
Κείμενο Νίκος Γαργαλάκος
Τορίνο.-
Πηγή ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ