Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά
Μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου
Βοστόνη.-

Στη μεταμόσχευση τού νεφρού ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή, προχώρησαν για πρώτη φορά γιατροί τού Γενικού Νοσοκομείου τής Μασαχουσέτης, στη Βοστόνη.
Εάν τα αποτελέσματα είναι επιτυχημένα, τότε αναμένεται ότι θα δώσουν ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους, καθώς η επέμβαση θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την πιθανή λύση τής χρόνιας έλλειψης οργάνων.
Ο 62χρονος ασθενής «αναρρώνει καλά» από την τετράωρη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Μέχρι στιγμής, τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα. Ο νέος νεφρός άρχισε να παράγει ούρα λίγο μετά την επέμβαση .
Ο ασθενής εμφανίζει βελτιωμένη κατάσταση, περπατά ήδη στους διαδρόμους του νοσοκομείου και θα πάρει σύντομα εξιτήριο.
Η επέμβαση, σύμφωνα με το νοσοκομείο, σηματοδοτεί «έναν σημαντικό σταθμό στην αναζήτηση διαθέσιμων οργάνων για τους ασθενείς».
Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους και τα όργανα λειτούργησαν, όμως οι ασθενείς που τα έλαβαν ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκροί.
Ο νεφρός του χοίρου προήλθε από το εργαστήριο eGenesis στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, το οποίο δηλώνει ότι έχει ως στόχο του να βάλει τέλος στην έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση και να αλλάξει ριζικά τις θεραπείες της ανεπάρκειας οργάνων.
Ο ασθενής που έλαβε το μόσχευμα Ρίτσαρντ Σλέιμαν, έπασχε από διαβήτη και υπέρταση και έκανε θεραπείες στο Mass General για πάνω από μία δεκαετία. Αιμοκάθαρση έκανε για επτά χρόνια και το 2018 έλαβε ανθρώπινο νεφρό για πέντε χρόνια, αλλά ο οργανισμός το απέρριψε και ανέπτυξε άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.
Το 2023, ο ασθενής ξανάρχισε την αιμοκάθαρση, ωστόσο εμφάνισε σοβαρές αγγειακές επιπλοκές και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Ο Σλέιμαν συνέχισε να εργάζεται παρά τα προβλήματα υγείας. Πλέον η αναμονή για άλλο ανθρώπινο νεφρό ήταν μακρά και ο ίδιος είχε αρχίσει να απελπίζεται. Ο γιατρός του άρχισε να σκέφτεται τι εναλλακτικές έχουν.
«Θα έπρεπε να περιμένει 5-6 χρόνια για ένα ανθρώπινο νεφρό. Δεν θα ήταν σε θέση να επιβιώσει είπε ο Δόκτορ Γουίλιαμς, που ρώτησε τον ασθενή του για το πώς θα έβλεπε τη λήψη νεφρού από χοίρο.
Ο ασθενής είχε πολλές ερωτήσεις. Αποφάσισε να προχωρήσει. «Το είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να βοηθηθώ εγώ, αλλά και ως έναν τρόπο να δώσω ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε από το Mass General.
Ο νέος νεφρός δείχνει λειτουργικός και μπόρεσε να σταματήσει την αιμοκάθαρση. Επίσης, παράγει ούρα και κρεατινίνη. Άλλοι δείκτες δείχνουν βελτίωση. Οι γιατροί θα συνεχίσουν να τον παρακολουθούν, για να δουν αν υπάρχουν ενδείξεις απόρριψης του οργάνου.