Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Το ρομπότ πάει ... οδοντίατρο
Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι εθελοντές να κάνουν το πειραματόζωο για την εκπαίδευση των νέων οδοντογιατρών (καθόλου παράξενο αυτό…), η Ιαπωνία βρήκε τη λύση: δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο ρομπότ με πονόδοντο, που καταφεύγει στον οδοντογιατρό χωρίς φόβο.
Οι ιάπωνες ερευνητές και γιατροί παρουσίασαν για πρώτη φορά το ανθρωποειδές ρομπότ με θηλυκή εμφάνιση, εν ονόματι "Χανάκο", που είναι σε θέση, με τις εκφράσεις που παίρνει, να εκφράσει πόνο, να ανοιγοκλείσει τα μάτια, ακόμα και να της τρέξουν τα σάλια, όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν τυπικό ασθενή κάτω από τον τροχό.
Όπως διαπιστώθηκε στη σχετική παρουσίαση της ρομποτικής ασθενούς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η "Χανάκο" φτάνει μέχρι του σημείου να εκδηλώνει μεγάλη δυσαρέσκεια, να κουνά πέρα-δώθε το κεφάλι της και να αναφωνεί "ωχ, πονάει", όταν κάποιος νεαρός ασκούμενος γιατρός της βγάζει άτσαλα κάποιο δόντι.
Ο ασκούμενος μπορεί να επικοινωνεί με την "ασθενή" του και να την κατευθύνει με φράσεις όπως "παρακαλώ, σήκωσε το αριστερό χέρι σου αν πονάς, γιατί είναι επικίνδυνο να κουνήσεις το στόμα σου" και η Χανάκο, που βρίσκεται κανονικά ξαπλωμένη στην καρέκλα του οδοντογιατρού, συμμορφώνεται υπάκουα.
Ο ρεαλισμός είναι τέτοιος, που το ρομπότ μπορεί να κουνήσει τα βλέφαρά της, το σαγόνι και τη γλώσσα της, ανάλογα με τις εργασίες που εκείνη τη στιγμή εκτελεί ο γιατρός στο στόμα της, ενώ εκκρίνει ακόμα κι ένα υγρό σαν σάλιο.
Η "Χανάκο" αποτελεί δημιούργημα μιας ερευνητικής ομάδας του ιατρικού πανεπιστημίου Showa του Τόκιο υπό τον πρωτοπόρο στον τομέα των ανθρωποειδών ρομπότ καθηγητή του πανεπιστημίου Waseda Ατσούο Τακανίσι, καθώς και της εταιρίας κατασκευής ρομπότ TMSUK. Η τιμή του ρομπότ παραμένει εμπιστευτική.
Η Ιαπωνία έχει ήδη κατασκευάσει μια μεγάλη ποικιλία ανθρωποειδών και μη ρομπότ για μια μεγάλη γκάμα καθηκόντων, από ρεσεψιονίστ μέχρι φωτομοντέλα, αλλά η δημιουργία ενός ρομπότ-ασθενούς αποτελεί καινοτομία.
Ήδη, φέτος τον Μάρτιο 88 φοιτητές οδοντιατρικής εκπαιδεύτηκαν και έδωσαν εξετάσεις με τη βοήθεια της "Χανάκο". Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του πανεπιστημίου Showa Κουτάρο Μάκι, η χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στις ιατρικές σπουδές αποτελεί τεράστια πρόοδο σε σχέση με τις παραδοσιακές εκπαιδευτικές μεθόδους.
Όπως είπε, "ακόμα έχουμε ένα σύστημα όπου οι μαθητευόμενοι παρακολουθούν τους γιατρούς με μεγαλύτερη εμπειρία, 'δανείζονται' από αυτούς και τους αντιγράφουν. Αυτό δεν είναι επιστημονικό". Το σημαντικό με τα ρομπότ-ασθενείς, πρόσθεσε, είναι ότι επιτρέπουν στους μαθητευόμενους να κάνουν πολλά λάθη κι έτσι να μάθουν μέσα από την εμπειρία τους.