Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Νέα μέθοδος θεραπείας πόνου
Ο ασθενής είχε υποστεί πριν από 4 χρόνια κάκωση του βραχιονίου πλέγματος και παράλυση του αριστερού χεριού από τροχαίο. Παρά τις τρεις χειρουργικές προσπάθειες αποκατάστασης και τις διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, το άνω άκρο παρέμεινε παράλυτο και ο ασθενής υπέφερε από αφόρητο νευροπαθητικό πόνο στο δείκτη και τον αντίχειρα του παράλυτου χεριού του ενώ λάμβανε ισχυρότατη συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή από δραστικά φάρμακα, χωρίς ανακούφιση.
Στον 25χρονο ασθενή εφαρμόστηκε για μια εβδομάδα δοκιμαστική νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού με την οποία επιτεύχθηκε σημαντική έως πλήρης ανακούφιση. Ακολούθησε μόνιμη εμφύτευση συστήματος νευροδιέγερσης και ο ασθενής επέστρεψε στις σπουδές του εμφανώς ικανοποιημένος και χωρίς να λαμβάνει πλέον κανένα φαρμακευτικό αναλγητικό σκεύασμα.
Το συγκεκριμένο σύστημα νευροδιέγερσης διαθέτει αισθητήρα που αντιλαμβάνεται τις μεταβολές θέσης του ασθενή (όρθια, ύπτια, πλάγια κλπ) και ενεργοποιεί αυτόματα τα επιλεγμένα για κάθε θέση προγράμματα, ώστε να επιτυγχάνεται ένα σταθερό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε κάθε δραστηριότητα του πάσχοντα.
«Πρόκειται για μία μέθοδος νευροτροποποίηση κατά την οποία λεπτά ηλεκτρόδια εμφυτεύονται στον επισκληρίδιο χώρο της αυχενικής μοίρας παράλληλα με την σπονδυλική στήλη και κοντά στο νωτιαίο μυελό, από όπου ο πόνος μεταφέρεται σαν ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο. Ένα κατάλληλο πρόγραμμα ελαφρών ηλεκτρικών παλμών εφαρμόζεται για να εμποδίσει την μετάδοση του πόνου. Η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από σοβαρό νευροπαθητικό πόνο που δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά στις παραδοσιακές και λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές. Εφόσον η δοκιμαστική περίοδος νευροδιέγερσης αποβεί θετική, ακολουθεί η οριστική εμφύτευση του νευροδιεγέρτη» ανέφερε ο διεθυντής του Ινστιτούτου Πόνου του Ιατρικού Διαβαλκανικου ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος εφάρμοσε το σύστημα νευροδιέγερσης νωτιαίου μυελού στον 25χρονο. Ο προγραμματισμός του συστήματος γίνεται με εξωτερικό τηλεχειριστήριο. Επίσης ο ασθενής μπορεί να θέτει σε λειτουργία ή να απενεργοποιεί το σύστημα με τηλεχειριστήριο σύμφωνα όμως με τις οδηγίες του γιατρού. Το κόστος των υλικών καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.