Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη για νέα φαρμακευτική θεραπεία της σήψης του αίματος
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πιθανή θεραπεία για τη σήψη του αίματος. Κάνοντας πειράματα με ποντίκια, οι επιστήμονες κατάφεραν να μπλοκάρουν ένα μόριο, που ενεργοποιείται στη διάρκεια του σηπτικού σοκ, και μπόρεσαν έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου των πειραματόζωων. Η μέθοδος ελπίζεται ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματική και στους ανθρώπους.
Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή Αλίριο Μενέντεθ του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων για τη σήψη, η οποία πλήττει περίπου 20 εκατ. ανθρώπους διεθνώς κάθε χρόνο, πολλοί εκ των οποίων πεθαίνουν.
Η σήψη του αίματος είναι μια καταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που καταλήγει σε βλάβη ζωτικών οργάνων του σώματος. Οι ασθενείς πρέπει να εισαχθούν άμεσα σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, ώστε να υποστηριχθούν τα ζωτικά όργανά τους, ενώ επιχειρείται η καταπολέμηση της μόλυνσης.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ένα ένζυμο (SphK1) ενεργοποιείται στη διάρκεια της φλεγμονής κατά τη σήψη. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών με σοβαρή σήψη παράγουν αφύσικα υψηλά επίπεδα αυτού του ενζύμου, ενώ το μπλοκάρισμά του μειώνει τη φλεγμονή.
Οι βρετανοί ερευνητές κατόρθωσαν να μπλοκάρουν το συγκεκριμένο ένζυμο στα πειραματόζωα που είχαν σήψη και έτσι να ελέγξουν τη φλεγμονή σε αυτά και να αποφύγουν τη βλάβη των ζωτικών οργάνων τους. Η νέα θεραπευτική μέθοδος αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση της βακτηριδιακής μόλυνσης του αίματος.
Τα περιστατικά σήψης αυξάνονται διαχρονικά και οι μέχρι στιγμής θεραπείες έχουν αποδειχτεί γενικά ανεπαρκείς, έτσι, όπως δήλωσε ο Μενέντεθ, νέα φάρμακα που θα μπλοκάρουν αυτό το ένζυμο, μπορούν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα. Παραμένει όμως η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του προβλήματος της σήψης, παράγων που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποτελεσματικότητας της θεραπείας.