Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Τα σύγχρονα μοριακά τεστ συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου
Αποτελεσματικότερη και με λιγότερες παρενέργειες στοχεύουσα θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι πλέον εφικτή χάρη στα σύγχρονα μοριακά τεστ που ανιχνεύουν τα γονίδια τα οποία ευθύνονται για την πάθηση.
Με τις σύγχρονες μελέτες εντοπίζονται κυρίως τα γονίδια που ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου, ανέφερε η Ελένη Βρεττού, καθηγήτρια παθολογικής ανατομικής και πρόεδρος του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παθολογικής Ανατομικής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Διεθνείς μελέτες έδειξαν τη σημασία που έχει για τη θεραπεία του ασθενούς, η ανίχνευση του γονιδίου HER2 στον καρκίνο του μαστού, πρόσθεσε η κ. Βρεττού αναφέροντας παράλληλα ότι στο Εργαστήριο Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ γίνεται μεγάλη πολυκεντρική μελέτη σχετικά με την ανίχνευση του HER2 στο καρκίνωμα του στομάχου. Η μελέτη αυτή παρουσιάζεται στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής.
Τα μοριακά τεστ δεν είναι από μόνα τους διαγνωστικά αλλά επιβεβαιώνουν και συμπληρώνουν τη διάγνωση και βοηθούν στην αρτιότερη επιλογή της θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο. Ανάλογα με τα γονίδια που ανιχνεύονται, ο ογκολόγος θα επιλέξει το θεραπευτικό σχήμα το οποίο θα στοχεύει στον όγκο, θα έχει την μικρότερη τοξικότητα και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Χάρη σε αυτά τα τεστ η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αγγίζει το 90% ενώ αυξάνεται σημαντικά η επιβίωση και η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Στόχος των επιστημόνων είναι η επίτευξη ενός εξατομικευμένου και αποτελεσματικού θεραπευτικού σχήματος για τον κάθε ασθενή.
Τα μοριακά τεστ δεν εφαρμόζονται σε κάθε είδος καρκίνου. Εφαρμόζονται σε συμπαγείς όγκους και μάλιστα σε δείγματα από τα σημεία των όγκων τα οποία θα υποδείξουν οι παθολογοανατόμοι διότι σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα μπορεί να είναι παραπλανητικά.