Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου «Παναγία» τής Θεσσαλονίκης κρούουν οι εργαζόμενοι
Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου «Παναγία» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτό.
Το νοσοκομείο «Παναγία» λειτουργεί πλέον μόλις με δύο αναισθησιολόγους πλήρους απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία, παρά μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και 1,5 μήνα, προκειμένου να χειρουργηθούν! Ακόμα δύο αναισθησιολόγοι που εργάζονται στο νοσοκομείο με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου θα δουν τις συμβάσεις τους να λήγουν στις 17 Αυγούστου.
«Πριν από μία δεκαετία στο νοσοκομείο εργάζονταν 11 αναισθησιολόγοι και σήμερα μόλις δύο. Μετά το 2003 δεν έχει γίνει στο νοσοκομείο μας καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται το νοσοκομείο και αναρωτιόμαστε γιατί», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία», Αλέκος Κωνσταντινίδης, σε σχετική συνέντευξη τύπου.
Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού διαπιστώνονται και στις χειρουργικές ειδικότητες, καθώς και στο καρδιολογικό, ουρολογικό και μικροβιολογικό τμήμα. Στο τελευταίο, μάλιστα, τα μηχανήματα μετρούν 25 χρόνια «ζωής», με αποτέλεσμα συχνά να μην λειτουργούν.
«Το νοσοκομείο μας είναι το μοναδικό νοσοκομείο ΙΚΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς οι εργαζόμενοι θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν μπορούμε. Το νοσοκομείο μαθηματικά πηγαίνει για κλείσιμο», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε έγγραφο που απέστειλε η Διοίκηση του ΙΚΑ ανέφερε αορίστως ότι θα προβεί σε προσλήψεις μόλις εξασφαλιστεί η σχετική έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. «Επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επαφή και με τον υπουργό Εργασίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Σωματείου.