Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Η Ελλάδα ουραγός στην Ευρώπη σε δωρεές οργάνων
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στις δωρεές οργάνων ενώ το νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις υστερεί πολύ σε σχέση με το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Τα παραπάνω ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και υπεύθυνος του Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδας, Γεώργιος Βέργουλας, με αφορμή συνάντηση υπευθύνων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Τοπικών Συντονιστών, με θέμα την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, την αύξηση των δοτών και των περιορισμό της απώλειας μοσχευμάτων μέσα στις ΜΕΘ.
Ο κ Βέργουλας απέδωσε το γεγονός αυτό στην έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει στη χώρα μας. Ανέφερε ακόμη ότι λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται μεταμοσχεύσεις οργάνων που προέρχονται από δωρεά ζωντανού δότη με βαθμό συγγένειας πέραν του 2ου βαθμού. Όπως εξήγησε ο κ. Βέργουλας, σε όλη την Ευρώπη οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να δωρίσει ένα όργανό του σε όποιον επιθυμεί και όχι κατ΄ ανάγκη σε κάποιον στενό του συγγενή.
«Εξάλλου σε όλο τον κόσμο μπορεί να γίνεται ανταλλαγή οργάνων από ζώντες δότες κατά ζεύγη, ενώ αυτό δεν μπορεί να γίνει στη χώρα μας. Για παράδειγμα στη χώρα μας δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή μοσχευμάτων στην περίπτωση που π.χ. υπάρχουν δύο ασθενείς, ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Καλαμάτα και έχει βρεθεί για τον καθένα ένας δότης, αλλά αυτός που έχει βρεθεί για τον ασθενή στην Καλαμάτα δεν είναι συμβατός και είναι συμβατός με τον ασθενή στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο δότης της Θεσσαλονίκης είναι συμβατός με τον ασθενή της Καλαμάτας. Αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται παγκοσμίως και αν εφαρμοζόταν στη χώρα μας θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς το συντομότερο και με το μικρότερο κόστος», εξήγησε ο κ. Βέργουλας.
Παράλληλα επισήμανε ότι πολλά μοσχεύματα από νεκρούς δότες «χάνονται» καθώς οι συγγενείς του νεκρού, επειδή βιάζονται να τον κηδέψουν, δεν μπορούν να περιμένουν να έρθει το συνεργείο των γιατρών που θα αφαιρέσουν το μόσχευμα και ανακαλούν τη δωρεά.
Ο κ Βέργουλας τόνισε ακόμη την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ανεξάρτητα αμειβόμενου συντονιστή ιατρού ο οποίος θα επισκέπτεται τις ΜΕΘ και θα συντάσσει αναφορές σχετικά με τους ασθενείς που βρίσκονται σε φάση επικείμενου εγκεφαλικού θανάτου ώστε, σε περίπτωση που θα υπάρξει δωρεά οργάνων, οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται στο συντομότερο δυνατό.
Ακόμη , ο κ Βέργουλας επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει στις ΜΕΘ όλης της χώρας λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών.