Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Νέα χρονιά με ... λιγότερα κιλά
Στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να χάσουν το "κέρδος" που αποκόμισαν τις ημέρες των γιορτών.
Μόνο που αυτό δεν αφορά τα χρήματα που ενδεχομένως κέρδισαν στα χαρτιά, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά το ... κέρδος σε κιλά, από τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τα διάφορα εορταστικά εδέσματα και τα ποτά που καταναλώθηκαν, στη διάρκεια των γιορτών. Κι επειδή ο νέος χρόνος μπορεί να είναι μια νέα αρχή, δεν επιτρέπεται η αρχή αυτή να γίνει με τύψεις για τις διατροφικές μας ατασθαλίες. Για όλα υπάρχει μια λύση!
"Η νέα χρονιά είναι μια καλή περίοδος για να βάλουμε νέες, σωστές βάσεις στην διατροφή μας. Όλα επιτρέπονται, αν είναι μέσα σε λογικά πλαίσια και όλα απαγορεύονται, όταν ξεφύγουν από τα πλαίσια της λογικής", επισημαίνουν οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, μέλη της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή" και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών, Γιώτα Καρακασίδου και Κική Γούτα, παραθέτοντας τις βασικές αρχές που θα μας βοηθήσουν να επανέλθουμε στο φυσιολογικό μας βάρος ή στο βάρος που είχαμε πριν από τις γιορτές.
Οι δύο διατροφολόγοι τονίζουν πως το πιο συχνό "παράπτωμα" είναι η ανεπαρκής κατανάλωση νερού. "Το σώμα μας περιέχει κατά μέσο όρο 60%-70% νερό, το οποίο είναι διαλύτης μετάλλων,βιταμινών και άλλων μορίων που κυκλοφορούν στο σώμα μας , είναι κύριο συστατικό του αίματος, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος μας σταθερή, επίσης βοηθά και σε άλλες πολλές, σημαντικές λειτουργίες. Ένας σωστά ενυδατωμένος οργανισμός βοηθάει στην αποβολή των απόβλητων συστατικών του μεταβολισμού. Με βάση τα παραπάνω, δεν πρέπει να αμελούμε την κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα", αναφέρει η κ. Γούτα.
Τη σημασία των πολλών και μικρών γευμάτων (ξεκινώντας πάντα από το πρωινό) και του καλού μασήματος της τροφής, υπογραμμίζει από την πλευρά της η κ. Καρακασίδου. "Είναι σημαντικό να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια, από τις πρώτες ώρες της ημέρας μας. Αυτό θα μας οδηγήσει σε μια μέρα με αυξημένη διάθεση, δημιουργικότητα και διαύγεια. Τα ενδιάμεσα γεύματα, όσο και αν μας απασχολούν και συνήθως τα ξεχνούμε, θα πρέπει να γίνονται.
Το σώμα μας δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο να μας ζητήσει τροφή, θα πρέπει να του την δώσουμε πριν εξαντληθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ένα φρούτο, ένας χυμός, θα μπορέσει να μας καλύψει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πέψη ξεκινάει από το στόμα. Η καλά μασημένη τροφή θα διευκολύνει τη χώνεψη και την αποφυγή δημιουργίας αερίων στα έντερα, καθώς και το φούσκωμα στο στομάχι", επισημαίνει η κ. Καρακασίδου.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν να μη παραλείπουμε γεύματα, με τη δικαιολογία ότι "θα δειπνήσω το βράδυ", τονίζουν όμως ότι μπορούμε να αλλάζουμε θέση στα γεύματα, δηλαδή να βάλουμε το βραδινό στη θέση του μεσημεριανού. Συνιστούν, επίσης, να υπάρχει πάντα στο πιάτο χώρος για μία σαλάτα. "Τα λαχανικά, ωμά ή βραστά, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά χωρίς λίπος και μας χορταίνουν.
Επίσης, λόγω των άπεπτων φυτικών ινών που περιέχουν, βοηθούν στη μη αφομοίωση μέρους του λίπους του γεύματος που καταναλώνουμε", αναφέρει η κ. Γούτα.