Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Σύσταση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ
Λιγότερο αλάτι για να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας
Λιγότερο αλάτι για να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας
Νέους διατροφικούς κανόνες εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση καλώντας όλους τους Αμερικαούς να μειώσουν κατά το ένα τρίτο την καθημερινή κατανάλωση αλατιού για να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το αλάτι.
"Οι κανόνες (σ.σ. οι οποίοι αναθεωρούνται κάθε πέντε χρόνια) ανακοινώνονται σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των ενηλίκων και ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαροι. Πρόκειται για μια κρίση που δεν μπορούμε πλέον να την αγνοούμε", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
"Επειδή περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών και τα δύο τρίτα των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι", εξηγεί η ανακοίνωση του υπουργείου, "η 7η έκδοση των Διατροφικών Κανονισμών επιμένει για την ανάγκη μείωσης της πρόσληψης θερμίδων και της επιπλέον άσκησης".
"Σε τελική ανάλυση, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να σφίξουμε τη ζώνη για να αποφύγουμε χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο ζητά να μειωθεί η ημερήσια κατανάλωση αλατιού στα 2,300 γραμμάρια (μια κουταλιά). Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 3,466 γραμμάρια αλατιού (μιάμιση κουταλιά) ημερησίως. Μάλιστα για τους μαύρους, τους υπερτασικούς και τα άτομα άνω των 50 ετών η πρόσληψη αλατιού πρέπει να περιοριστεί στο 1,500 γραμμάρια.
Οι βιομηχανίες τροφίμων καλούνται να μειώσουν το επίπεδο αλατιού στα προμαγειρεμένα τρόφιμα. Περίπου τα δύο τρίτα της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού προέρχονται από έτοιμα φαγητά όπως τσιπς, πίτσες και κονσέρβες.
Μεταξύ άλλων οι νέοι κανονισμοί καλούν τους Αμερικανούς "να αγαπούν το φαγητό τους αλλά να τρώνε λιγότερο", "να αποφεύγουν τις δυσανάλογες μερίδες", "να γεμίζουν το μισό πιάτο τους με λαχανικά και φρούτα" και "να πίνουν νερό αντί για αναψυκτικά".