΄Εκθεση τού ΠΟΥ για τις πλέον επικίνδυνες ασθένειες - Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεσή του για τις χρόνιες, μη μεταδιδόμενες ασθένειες (ΜΜΑ)- συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου, των παθήσεων του αναπνευστικού και των καρδιακών νοσημάτων. Ένα μεγάλο ποσοστό των ΜΜΑ μπορεί να αποφευχθεί μειώνοντας τέσσερις από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου: τη χρήση προϊόντων καπνού, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, την κατανάλωση αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και την επίπτωσή τους στην ανθρώπινη υγεία:

ΚΑΠΝΟΣ

Σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο τόσο από το κάπνισμα όσο και από το παθητικό κάπνισμα. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 7,5 εκατομμύρια και θα αντιστοιχεί στο 10% των θανάτων παγκοσμίως. Το κάπνισμα εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου το 71% των κρουσμάτων καρκίνου των πνευμόνων, το 42% των χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού και σχεδόν 10% των κρουσμάτων καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Σχεδόν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας. Εκείνοι που δεν αθλούνται αρκετά έχουν 20% με 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, αλλά και (τον κίνδυνο εμφάνισης) του διαβήτη, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, καθώς και της κατάθλιψης. Η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα συναντάται συχνότερα στις χώρες υψηλού και πολύ υψηλού εισοδήματος, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται- κυρίως στις γυναίκες- και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

ΑΛΚΟΟΛ

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή 3,8% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται σε αυτή την αιτία. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους οφείλονται σε ΜΜΑ, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κίρρωση του ήπατος. Ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση από ενηλίκους είναι η υψηλότερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος, είναι επίσης υψηλή και σε πολυπληθείς χώρες στις ανώτερες μεσαίες τάξεις.

ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Ο κίνδυνος για καρδιακό νόσημα, εγκεφαλικό και διαβήτη αυξάνεται σταθερά όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο υψηλός ΔΜΣ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, αλλά και καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου-ορθού. Οι περισσότεροι πληθυσμοί καταναλώνουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αλατιού από τα προτεινόμενα από τον ΠΟΥ. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και καρδιακή νόσο. Με τις καρδιακές παθήσεις συνδέεται και η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπών και τρανς-λιπαρών οξέων.