Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Καβάλα (Δευτ.) - Νέα τεχνική βιοψίας για τον καρκίνο του μαστού
Τα τελευταία επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας στην ιατρική επιστήμη που στοχεύουν στη όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών παρουσιάσθηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής και Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, που διεξήχθη στην Καβάλα, με τη συνεργασία του Τμήματος Βιοϊατρικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Την έναρξη των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου κήρυξε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ενώ το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών ανακοινώσεων και διαλέξεων ξεχωρίζει και αυτή του καθηγητή χειρουργικής και ογκολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ κ. Gordon Wishart, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: "Καρκίνος του μαστού: Νέα τεχνική βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα χωρίς τη χρήση ραδιοϊσσοτόπων".
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρωτοποριακό λογισμικό που φέρει την ονομασία "Predict" και το οποίο υπολογίζει το προσδόκιμο της δεκαετούς επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του μαστού και βοηθάει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Wishart, μέχρι σήμερα η πρόβλεψη της επιβίωσης και τους είδους της μετεγχειρητικής θεραπείας στις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού γινόταν με βάση τα στοιχεία από την πείρα του θεράποντος γιατρού ή από μελέτες, αλλά οι προβλέψεις αυτές δεν ήταν πάντα ακριβείς. Η νέα μέθοδος "Predict" επιτρέπει στους γιατρούς να εισαγάγουν ως υπολογιστικό δεδομένο το εάν ο όγκος έχει διαγνωστεί στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου ή αν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα στο μαστό και η ασθενής έχει ήδη επισκεφθεί κάποιο γιατρό.
Τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τον καθηγητή Whisart, έδειξαν ότι οι γυναίκες στις οποίες η διάγνωση των όγκων έγινε πριν παρουσιάσουν συμπτώματα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από εκείνες που παρουσίασαν ήδη τα πρώτα συμπτώματα.
Να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα της πανεπιστημιακής κλινικής του Κέμπριτζ στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου του μαστού εφαρμόζει μια καινοτομία τεχνικής βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα χωρίς τη χρήση ραδιοϊσσοτόπων με ποσοστό επιτυχίας 95%. Η τεχνική της πανεπιστημιακής κλινική του Κέμπριτζ αντικαθιστά τη χρήση ραδιοϊσσοτόπων με μια νέα φωσφορίζουσα χρωστική ουσία και με τη βοήθεια μιας ειδικά κατασκευασμένης κάμερας εντοπίζει το φρουρό λεμφαδένα ο οποίος αφαιρείται και στη συνέχεια ακολουθεί ο καθαρισμός της μασχάλης από τους άλλους λεμφαδένες.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρόγνωση και ο προγραμματισμός της πρόσθετης θεραπείας μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το μαστό εξαρτάται από το αν ο φρουρός λεμφαδένας είναι θετικός ή αρνητικός. Αν είναι αρνητικός τότε και το υπόλοιπο των λεμφαδένων κάτω από τη μασχάλη είναι αρνητικοί.