Αναλυτική ενημέρωση
Στο αγελαδινό γάλα και σε ανθρώπους στην Ευρώπη
Κέμπριτζ (Παρ.-Σαβ.) - Εντοπίστηκε νέο στέλεχος του σούπερ ανθεκτικού μικροβίου MRSA
Μετά την ανησυχία που εξαπλώνεται στην Ευρώπη εξαιτίας του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli που προκαλεί αιμορραγική γαστρεντερίτιδα, ένα εντελώς νέο στέλεχος τού -άκρως ανθεκτικού στα αντιβιοτικά και γι’ αυτό πολύ επικίνδυνου- μικροβίου MRSA, βρέθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες όχι μόνο στο αγελαδινό γάλα, αλλά και σε ανθρώπους, στη Βρετανία, τη Δανία και την Ιρλανδία. Κατά τους ερευνητές, το άγνωστο μέχρι σήμερα στέλεχος, «αποτελεί δυνητικά πρόβλημα για τη δημόσια υγεία». Ωστόσο, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μαρκ Χόλμς του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για λοιμώδεις νόσους “The Lancet Infectious Diseases”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ, Γαλλικό και το “Science”, διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει γενικευμένη απειλή για την ασφάλεια του παστεριωμένου γάλακτος και γενικότερα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως όσοι εργάζονται με ζώα - φορείς στον τομέα της κτηνοτροφίας, μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο. Το βακτήριο MRSA είναι ένας «χρυσίζων» σταφυλόκοκκος που αντιστέκεται στην μεθικιλλίνη και τα τελευταία χρόνια συνιστά την κυριότερη απειλή για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ανά τον κόσμο, καθώς μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, ειδικά όταν μολύνει τραύματα.

Νέες μελέτες και προειδοποιήσεις

Οι Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν οι αγελάδες μολύνουν τους ανθρώπους με το βακτήριο ή αντίστροφα, αν οι άνθρωποι μολύνουν τις αγελάδες. Θα ακολουθήσουν νέες μελέτες για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα, όπως είπε ο Χολμς, ο οποίος τόνισε ότι μπορεί να πίνει κανείς γάλα, εφόσον αυτό είναι παστεριωμένο, ενώ πρόσθεσε ότι και κατά την παραγωγή τυριού τα περισσότερα βακτήρια σκοτώνονται. Σοβαρότερο πρόβλημα, τόνισε, είναι ότι το νέο στέλεχος μπορεί να μην διαγνωστεί σωστά από τα παραδοσιακά τεστ και έτσι να δοθούν λάθος αντιβιοτικά στους ασθενείς. Η ερευνήτρια Λάουρα Γκαρσία-Αλβάρεζ, επίσης από το Κέμπριτζ, δήλωσε ότι είναι «ασφαλώς ανησυχητικό» πως το νέο στέλεχος συναντάται εξίσου στις αγελάδες και στους ανθρώπους, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παστερίωση του γάλατος θα το κρατήσει έξω από την τροφική αλυσίδα.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών

Οι επιστήμονες βρήκαν τα νέα βακτήρια MRSA (που διαθέτουν το ίδιο μεταλλαγμένο γονίδιο) σε 13 από 940 δείγματα αγελαδινού γάλατος από τη νοτιοδυτική Αγγλία, καθώς και σε περίπου 50 ανθρώπους από τη Βρετανία και τη Δανία μέσω λήψης δειγμάτων από το φάρυγγα. Η ομοιότητα του στελέχους μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων υποδηλώνει μετάδοση μεταξύ τους, αλλά με άγνωστη κατεύθυνση (από ποιόν σε ποιόν). Μια άλλη μελέτη ιρλανδών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κόλμαν του πανεπιστημίου του Δουβλίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Antimicrobial Agents and Chemotherapy”, ανακάλυψε κι αυτή ένα νέο στέλεχος του βακτηρίου MRSA στα ιρλανδικά νοσοκομεία, το οποίο μοιάζει πολύ με αυτό που βρέθηκε στη Βρετανία. Όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κόλμαν, τα νέα στοιχεία τόσο από τη Βρετανία, όσο και από την Ιρλανδία, δείχνουν ότι νέες μορφές του επικίνδυνου MRSA, που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους, ήδη ξεπηδάνε από τις ζωικές κοινότητες της Ευρώπης και είναι δύσκολο να διαγνωστούν σωστά ότι πρόκειται για το MRSA. Για το λόγο αυτό, τόνισε, πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα τα υφιστάμενα γενετικά τεστ, ώστε να έρθουν στο φως τα νέα περιστατικά μόλυνσης με τα νέα στελέχη.

Στα 19.000 τα θύματα κάθε χρόνο

Το βακτήριο MRSA σκοτώνει περίπου 19.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ευρώπη και άλλους τόσους στις ΗΠΑ. Η κατάχρηση αντιβιοτικών τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει την ανθεκτικότητά του και έχει δυσκολέψει την καταπολέμησή του. Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του MRSA φαίνεται πάντως να είναι σπάνιο, αποτελώντας κάτω από το 1% όλων των περιστατικών MRSA, όμως, κατά τους επιστήμονες, η συχνότητά του αυξάνεται σιγά-σιγά κατά την τελευταία δεκαετία.