Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Θεσσαλονίκη (Παρ.) - Βαλκανικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ινστιτούτο για τις εξαρτήσεις δημιουργεί το ΚΕΘΕΑ
Βαλκανικό Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο σε θέματα εξάρτησης θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη, υπό την εποπτεία του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), το οποίο θα προσφέρει τεχνογνωσία και εκπαίδευση στη συμβουλευτική ατόμων που εργάζονται σε χώρους απεξάρτησης και παράλληλα θα διενεργεί έρευνες για κάθε είδους εθισμό από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και ίντερνετ.
Το Ινστιτούτο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2012, σε κτίριο που διαθέτει το ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα (πλατεία Μοριχόβου), στο οποίο γίνονται εργασίες ανακαίνισης και στατικής ενίσχυσης. Εκεί θα δημιουργηθούν αίθουσες και μονάδες σεμιναρίων που θα απευθύνονται σε στελέχη και συμβούλους φορέων που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση από τις χώρες των Βαλκανίων, με θέματα όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση των εξαρτημένων ατόμων, οι εξαρτήσεις, η επανένταξη, η πρόληψη, η συμβουλευτική και η νομική υποστήριξη.
«Το Ινστιτούτο θα είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, και ήδη το ενδιαφέρον από φορείς απεξάρτησης γειτονικών χωρών είναι μεγάλο. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με ένα δίκτυο οργανισμών στην Βουλγαρία, την Αλβανία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη FYROM, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία κ.α.» δήλωσε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ βόρειας Ελλάδας, Φαίδων Καλοτεράκης.
Όπως εξήγησε η Ελλάδα διαθέτει το προβάδισμα σε θέματα απεξάρτησης σε σχέση με τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες μόλις μετά το ʼ90 άρχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην κοινωνική του διάσταση. Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια το ΚΕΘΕΑ εποπτεύει όλα τα προγράμματα απεξάρτησης στη Βουλγαρία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Εξαρτήσεων της χώρας. «Πριν το 1990, τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα στις χώρες αυτές αντιλαμβάνονταν το ζήτημα παραδοσιακά ιατροκεντρικά, δηλαδή ως μία αρρώστια, την οποία αντιμετώπιζαν με την χορήγηση φαρμάκων μέσα σε ψυχιατρεία» είπε. Στο γεγονός αυτό οφείλεται η κυριαρχία στις βαλκανικές χώρες μεθόδων απεξάρτησης που στηρίζονται σε προγράμματα μείωσης βλαβών με την χορήγηση υποκατάστατων, όπως η μεθαδόνη.
Το Ινστιτούτο για τις εξαρτήσεις του ΚΕΘΕΑ θα παρέχει εκπαίδευση σε κάθε είδους προγράμματα - με υποκατάστατα, «στεγνά», ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενώ ερευνάται η λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής), εστιασμένο στην εκπαίδευση και την επανένταξη εξαρτημένων ατόμων.