Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Γενευη (Πέμπτη)
Κινδυνευουν εκατομμύρια άνθρωποι
ΠΟΥ: Αχρηστα και επικίνδυνα τα τεστ για τη διάγνωση τής φυματίωσης
Κινδυνευουν εκατομμύρια άνθρωποι
ΠΟΥ: Αχρηστα και επικίνδυνα τα τεστ για τη διάγνωση τής φυματίωσης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε να σταματήσει αμέσως η χρήση εξετάσεων αίματος για την διάγνωση της φυματίωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ελαττωματικές πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η παραγωγή των τεστ γίνεται κυρίως από δυτικές εταιρίες οι οποίες τα εξάγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες διότι δεν υποβάλλονται σε διαδικασίες ελέγχου ποιότητας σε αυτές, επισήμαναν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
Σε μακροχρόνιες έρευνες, ανέφερε η οργάνωση του ΟΗΕ, «συντριπτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξετάσεις αίματος έδωσαν έναν απαράδεκτα υψηλό αριθμό εσφαλμένων αποτελεσμάτων». Ως εκ τούτου «θέτουν τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την πρόληψη της φυματίωσης Μάριο Ραβιλιόνε.
Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια τέτοια τεστ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο σε περίπου 17 χώρες -- περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας -- σχεδόν αποκλειστικά από γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στον ιδιωτικό ή τον ημι-ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να απαγορεύσουν τις ανακριβείς και μη εγκεκριμένες εξετάσεις αίματος και αντί για αυτές να βασίζονται στις ακριβείς μικροβιολογικές ή μοριακές εξετάσεις όπως προτείνεται από τον ΠΟΥ», ανέφερε ανακοινωθέν του.
Η δρ. Κάριν Βέγιερ, ειδικός του ΠΟΥ για φυματίωση, είπε σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε για να ανακοινωθεί η ασυνήθιστη κίνηση, ότι ο Οργανισμός ζήτησε από την κυβέρνηση της Ινδίας να προβεί σε λεπτομερειακή εξέταση των τεστ, τα οποία πωλούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Ο ΠΟΥ ουδέποτε συνέστησε τη χρήση τους. Τα τεστ «συχνά έχουν στόχο χώρες με αδύναμους ρυθμιστικούς μηχανισμούς για την διάγνωση, όπου οι αμφισβητούμενες πρακτικές μάρκετινγκ και παροχής κινήτρων συχνά προτάσσονται της ωφέλειας για τους ασθενείς», τόνισε η Βέγιερ.
«Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στην πώληση τεστ που δεν πληρούν τα κριτήρια και τα αποτελέσματα των οποίων είναι αναξιόπιστα», πρόσθεσε.
Τα περισσότερα τέτοια ʽτεστ κιτʼ κατασκευάζονται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική -- περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ -- «παρότι οι εξετάσεις αίματος δεν είναι εγκεκριμένες από κανένα ρυθμιστικό φορέα», ανέφερε το ανακοινωθέν του ΠΟΥ.
Η προειδοποίηση του οργανισμού, η οποία διαβιβάστηκε σε πολλές κυβερνήσεις, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που εκδίδεται μια ανοικτή «αρνητική» πρόταση πολιτικής υγείας η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, της λοιμώδους ασθένειας η οποία στοιχίζει τη ζωή σε 1,7 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο.
Τα τεστ αυτά -- υπάρχουν τουλάχιστον 18 διαθέσιμα στην αγορά -- «θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως παντού», τόνισε ο Ραβιλιόνε στη συνέντευξη Τύπου.