Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Τα συστατικά του κόκκινου κρασιού χαρίζουν καλή μνήμη
Φυτοχημικά που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, στο κακάο αλλά και σε πολλά φρούτα και λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν ερευνητές από το King?s College του Λονδίνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή, περί ων ο λόγος, μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να παραμείνει υγιής σε μεγάλη ηλικία.
Βρετανοί ειδικοί επικεντρώθηκαν σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται επικατεχίνη και το οποίο εμφανίζεται σε αφθονία σε πολλές τροφές, ακόμη και στο κακάο. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Ρόμπερτ Γουίλιαμς, «ανακαλύψαμε ότι η επικατεχίνη προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την καταστροφή μέσω ενός μηχανισμού που δεν σχετίζεται με την αντιοξειδωτική δράση του. Δείξαμε επίσης μέσω πειραμάτων στο εργαστήριο ότι η επικατεχίνη μπορεί να μειώσει κάποιες εκφάνσεις της παθολογίας της Αλτσχάιμερ».