Διαβάστε τι πρέπει να προσέχουμε

Οι γιορτές παχαίνουν ,αλλά... υπάρχουν 10 τρόποι για να μην πάρουμε κιλά 

Από 1,5 έως 3 κιλά αύξηση σωματικού βάρους παρατηρείται μετά το τέλος των γιορτών, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που επικαλείται η διαιτολόγος -διατροφολόγος Κική Γούτα. Αιτία η υπερβολική κατανάλωση τροφής και αλκοόλ. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να μη πάρει κανείς κιλά στη διάρκεια των γιορτών!


«Οι γιορτές λειτουργούν σε πολλούς ανθρώπους ως άλλοθι. 'Γιορτές είναι θα φάω και θα πιω όσο θέλω 1-2 μέρες είναι ελεύθερες' είναι μια έκφραση που ακολουθεί την κάθε υπερβολική κίνηση που γίνεται. Ποιος είπε πως η σωστή διατροφή είναι δέσμευση; Κατά την διάρκεια των γιορτών, θα υπάρξουν 1-2 τραπέζια που θα βρεθεί κάποιος, θα δοκιμάσουμε τα υπέροχα πιάτα τους και θα καταναλώσουμε αρκετό αλκοόλ. Υπάρχει όμως και ένα ʽαλλάʼ... Με 1-2 μέρες που θα αλλάξει κάποιος το διαιτολόγιο του δεν θα αλλάξει και το βάρος του, αλλά η καθημερινή υπέρβαση των θερμίδων, η καθημερινή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και η αποφυγή γευμάτων θα οδηγήσουν στην αύξηση βάρους» εξηγεί η κ Γούτα.Δέκα τρόποι για να μη πάρετε κιλά στις γιορτέςΤο συχνότερο λάθος που κάνουν κάποιοι είναι η απώλεια κάποιων κιλών πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, ώστε η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια των εορτών να τους φέρει τελικά στα ίδια κιλά.

«Εδώ παρατηρείται η εξής αντίφαση: ενώ από τη μια πλευρά θέλετε να αποφύγετε αύξηση βάρους στις γιορτές, από την άλλη, τη θεωρείτε δεδομένη! Δίαιτες μικρού χρονικού διαστήματος είναι κατά βάση υποθερμιδικές, μονότονες και συνεπώς σημαντικά στερητικές. Το πιθανότερο είναι, να φάτε πολύ περισσότερο από ό,τι θα τρώγατε αν δεν κάνατε δίαιτα, γιατί έχετε πειστεί ότι το δικαιούστε, έτσι, η αύξηση των κιλών θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και τελικά θα έχετε πάρει περισσότερα κιλά από αυτά που θα παίρνετε, αν δεν είχε προηγηθεί η δίαιτα» επισημαίνει η διαιτολόγος - διατροφολόγος, Κοκκίνου Μαρία.

Πώς όμως μπορεί κανείς να μην πάρει κιλά κατά τη διάρκεια των γιορτών; Υπάρχουν δέκα τρόποι τους οποίους προτείνει η Κοκκίνου:

1. Κάντε έξυπνες επιλογές στα γλυκά που επιθυμείτε να φάτε. Εάν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα μελομακάρονο και ένα κουραμπιέ, είναι καλύτερα να φάτε το πρώτο. Και τα δυο γλυκά παχαίνουν αλλά συγκρίνοντας τα συστατικά των δυο γλυκισμάτων θα δείτε ότι το μελομακάρονο υπερτερεί σε θρεπτική αξία, γιατί πχ μέλι προτιμότερο από ζάχαρη.

2. Αν γνωρίζετε πως το βράδυ είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι, είναι καλό να καταναλώσετε το γλυκό σας τότε χωρίς να έρθετε σε δύσκολη θέση να δικαιολογηθείτε γιατί δεν το τρώτε και όχι κάποια άλλη στιγμή της ημέρας. Επίσης η κατανάλωση ενός φρούτου πριν από έξοδο για φαγητό ή πριν από την κατανάλωση γλυκού φαίνεται να βοηθάει πολύ στην αποφυγή επεισοδίου υπερφαγίας.

3. Μην αφήσετε όλες τις κοινωνικές σας επαφές για την μία εβδομάδα των γιορτών. Είναι προτιμότερο να μοιράσετε τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις σε μεγαλύτερο διάστημα από μια εβδομάδα. Διαφορετικά, θα καταναλώσετε αλόγιστες ποσότητες φαγητού, αλκοόλ και γλυκών σε καθημερινή βάση χωρίς να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί σε ένα γιορτινό τραπέζι ανά εβδομάδα και να συντηρεί κατά κάποιο τρόπο το βάρος σας.

4. Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να τρώτε με τις ίδιες συνήθειες (σωστές πάντα) όλες τις ημέρες του χρόνου. Επομένως πριν αλλά και μετά τα Χριστούγεννα προσέξτε: Μην καταναλώνετε ανεξέλεγκτες ποσότητες φαγητού. Γεμίστε το πιάτο σας με ό,τι επιθυμείτε να φάτε και μην το ξαναγεμίσετε δεύτερη φορά. Όταν τρώμε μέσα από τις πιατέλες δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο φάγαμε. Η αποφυγή του τσιμπολογήματος θα πρέπει να επιτυγχάνεται όχι μόνο στο τραπέζι, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

5. Φάτε αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό και μη βιάζεστε να δοκιμάσετε όλες τις γεύσεις που ίσως σας έλειψαν με τη νηστεία.

6. Συνοδέψτε κάθε σας γεύμα με σαλάτες από φρέσκα λαχανικά. Ξεκινήστε το γεύμα σας με λίγες μπουκιές σαλάτα και στη συνέχεια συνδυάστε την εναλλάξ με το φαγητό.

7. Πιείτε ένα ποτήρι νερό 10 λεπτά πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι (πριν δηλαδή, στρώσετε το τραπέζι και κόψετε τις σαλάτες) και όχι ενδιάμεσα στο γεύμα ή αμέσως μετά από αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα είστε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του γεύματος και θα αποφύγετε τη δυσπεψία (νερό 45ʼ λεπτά μετά από το γεύμα).

8. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Ωστόσο, οποιοδήποτε ποτό κι αν καταναλώσετε, είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ποσότητας. Επίσης μην ξεχνάτε ότι τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συνεπώς παχαίνουν.

9. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους! Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και διαφορετικός και έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μην παρασύρεστε από αυτά που τήρησε ο γείτονας ή ο συγγενής και που τον βοήθησαν να αντεπεξέλθει σε μια αύξηση βάρους με μια αποτοξίνωση ή άλλες γρήγορες και ανορθόδοξες μεθόδους.

10. Τέλος, εντοπίστε εύκολους τρόπους να κινείστε καθημερινά. Το περπάτημα, η χρησιμοποίηση σκάλας αντί του ασανσέρ, ο χορός κ.α. είναι μερικές λύσεις που σίγουρα όλοι μπορείτε να πραγματοποιήσετε.Πώς θα απαλλαγείτε από το «φούσκωμα» των Χριστουγέννων;Τα Χριστούγεννα μόλις πέρασαν και πλησιάζει η Πρωτοχρονιά. Αν τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια σας άφησαν ένα μικρό «φούσκωμα» μπορείτε να το χειριστείτε και τους τρόπους για να το κάνετε τους υποδεικνύει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Γιώτα Καρακασίδου.

«Ο πιο έξυπνος τρόπος να διώξετε το πρηξιματάκι είναι: Να φροντίσετε να πιείτε άφθονα υγρά, νερό και τσάι, γιατί το αλκοόλ σας έχει προκαλέσει αφυδάτωση. Να κινηθείτε - περπάτημα , χορός - όσο μπορείτε για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος γιατί οι μέρες αυτές είναι αρκετά καθιστικές. Να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών γιατί είναι κοντά η Πρωτοχρονιά και σίγουρα θα υπάρξουν άφθονα. Να καταναλώσετε στο κύριο γεύμα ψάρι , λαχανικά και όσπρια για να ρυθμιστεί η χοληστερόλη που με τόσο κρέας έχει ανέβει. Να φάτε πολλές σαλάτες και φρούτα για να ενυδατωθείτε και να δώσετε στο σώμα σας τη δυνατότητα να λειτουργήσει σωστά το έντερο μέσω του οποίου αποβάλλεται το λίπος» λέει η κ Καρακασίδου.