Η συγκλονιστική ιστορία τού Πολ Αλεξάντερ.
Χτυπήθηκε στα έξι του από πολιομυελίτιδα και ζει 70 χρόνια μέσα σε «σιδερένιο πνεύμονα»
Ντάλας.-
Ο αμερικανός Πολ Αλεξάντερ ήταν μόλις έξι ετών όταν χτυπήθηκε από πολιομυελίτιδα, η οποία τον άφησε παράλυτο από τον λαιμό και κάτω. Αδυνατώντας να αναπνεύσει μόνος του, τοποθετήθηκε μέσα σε έναν ειδικό σωλήνα που ονομαζόταν «σιδερένιος πνεύμονας», ο οποίος τον βοηθά να παραμένει ζωντανός από το 1952!!! Παρόλο που ο Πολ ζει εξαρτημένος από το μηχάνημα, κατάφερε να αναπτύξει δικό του τρόπο αναπνοής, τον οποίο αποκαλεί «αναπνοή βατράχου» και ο οποίος του επιτρέπει να βγαίνει και έξω από τη συσκευή.
Ο εν λόγω αναπνευστήρας, ο οποίος μοιάζει με ένα τρομακτικό μεταλλικό φέρετρο, απαιτεί από τους ασθενείς να ξαπλώνουν μέσα σε αυτόν, με μια συσκευή στερεωμένη σφιχτά γύρω από το λαιμό τους. Το «σιδηρούν πνευμόνι», κλειστός μηχανικός αναπνευστήρας, ήταν θαυματουργός σωλήνας που κινούσε τα πνευμόνια και έσωσε τη ζωή σε χιλιάδες ασθενείς που παρέλυαν από πολιομυελίτιδα. Η συσκευή λειτουργεί με τη δημιουργία κενού και έτσι οι πνεύμονες του ασθενούς τροφοδοτούνται με οξυγόνο καθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα και η αναπνευστική λειτουργία έχουν καταστραφεί από την πολιομυελίτιδα.
Μιά φορά,ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν τον Πολ να αναπνεύσει μόνος του, αποσυνδέοντάς τον από το μηχάνημα. Σχεδόν αμέσως όμως άρχισε να μελανιάζει ώσπου λιποθύμησε. Τελικά όμως, σύμφωνα με τον Guardian, ο Πολ κατάφερε να αναπνεύσει μόνος του αναπτύσσοντας μια πολύ δύσκολη τεχνική που λέγεται «αναπνοή του βατράχου».
Η ιατρική ονομασία για την «αναπνοή του βατράχου» είναι η «γλωσσοφαρυγγική αναπνοή» που γίνεται με την κατάποση αέρα. Η φυσικοθεραπεύτρια του Πολ, η κυρία Σάλιβαν, ήταν εκείνη που τον βοήθησε να αναπτύξει αυτή την τεχνική της αναπνοής.
Ο Πολ χρειάστηκε ένα χρόνο και μόλις κατάφερε να αναπνεύσει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπόρεσε να βγει έξω από τον σιδερένιο πνεύμονα. Καθόταν στην αρχή στη βεράντα του σπιτιού και στη συνέχεια έβγαινε στην αυλή.
Παρόλο που για να ζει έπρεπε να κοιμάται στον σιδερένιο πνεύμονα, ο Πολ άρχισε σιγά σιγά να βγαίνει και έξω από την αυλή. Στα 21 του χρόνια, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αποφοίτησε από λύκειο στο Ντάλας χωρίς να παρακολουθήσει αυτοπροσώπως τα μαθήματα.