Αθήνα - Silver Alert για τους ηλικιωμένους από τη "Γραμμή Ζωή"


Η έναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος για τον εντοπισμό χαμένων ηλικιωμένων, που πάσχουν από γεροντική άνοια, σήμανε με εορταστική εκδήλωση στο "Σπίτι της Κύπρου", στο Κολωνάκι. Πρόκειται για το "Silver Alert", το οργανωμένο σύστημα άμεσης και έγκαιρης δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορούν την εξαφάνιση ηλικιωμένων και αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) "Γραμμή Ζωής". Ειδικότερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που ξεκίνησε την κοινωφελή του δράση το 1996, εγκαινίασε το 2009 συνεργασία με τη "Γραμμή Ζωής", δωρίζοντας τα γνωστά «κόκκινα κουμπιά», τα οποία δόθηκαν, σε κατά κανόνα μοναχικούς, ηλικιωμένους, στο πλαίσιο του προγράμματος Υιοθεσίας που εφαρμόζει η "Γραμμή". Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ίδρυμα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις νέες δράσεις της "Γραμμής Ζωής". Όταν παρουσιάστηκε το όραμα των ανθρώπων της ΜΚΟ για το "Silver Alert" προέκυψε πως αφενός έχουν πολύ συγκεκριμένο στόχο και είναι αφοσιωμένοι στην πραγματοποίησή του, αφετέρου είναι επαγγελματίες και αθόρυβα και σταθερά πετυχαίνουν ό,τι έχουν θέσει ως σκοπό ζωής. «Μετά την έγκριση της δωρεάς, οι άνθρωποι της Γραμμής Ζωής είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είχαν συγκεντρώσει όλα τα αναγκαία έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και σήμερα είμαστε περήφανοι για την προσπάθειά τους και χαρούμενοι που γιορτάζουμε την έναρξη αυτού του τόσο σημαντικού και φιλόδοξου προγράμματος», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Γεράσιμος Κουρούκλης. Σύμφωνα με τον κ. Κουρούκλη, οι περιπτώσεις εξαφάνισης ηλικιωμένων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για ενεργοποίηση Silver Alert, θα εκτιμώνται συλλογικά και πρέπει να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

" Η ηλικία του εξαφανισθέντος ηλικιωμένου να είναι άνω των 60 ετών.

" Να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε κίνδυνο (π.χ. λόγω αδυναμίας λήψης φαρμάκων σημαντικών για την υγεία του ή τη ζωή του).

" Να υπάρχουν υποψίες που να δηλώνουν πιθανή μεταφορά του ηλικιωμένου από τρίτους σε άλλη περιοχή από αυτή της διαμονής του.

" Ο ηλικιωμένος να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.

" Ο ηλικιωμένος να έχει τάση να κάνει κακό στον εαυτό του.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ειδικά για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή Alzheimer κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος», τόνισε ο πρόεδρος της ΜΚΟ και πρόσθεσε ότι «με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης θα ελαχιστοποιηθεί και μπορεί να αποβεί σωτήριος». Το Silver Alert Hellas είναι το πρώτο σύστημα που θα λειτουργήσει σε χώρα της Ευρώπης για την έγκαιρη δημόσια ειδοποίηση με σκοπό την ανεύρεση των ηλικιωμένων που εξαφανίζονται και αγνοούνται. Ήδη έχει δοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η γραμμή 1065 γιʼ αναγγελία εξαφάνισης ηλικιωμένων. Το πρόγραμμα Silver Alert, με τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που είναι δωρητής του προγράμματος, οργανώθηκε, ξεκινάει και θα φιλοξενηθεί στους χώρους της οργάνωσης Γραμμή Ζωής. Ήδη τα τέλη εκχώρησης και χρήσης των τηλεφωνικών γραμμών τα έχει αναλάβει ως χορηγός η εταιρεία Forthnet, ενώ την τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει ως χορηγός η εταιρεία ΑΜΙΤΕΛ Α.Ε. - επίσημος περιφερειακός αντιπρόσωπος της Panasonic Hellas Α.Ε. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προσφέρει τη συνεργασία της στο πρόγραμμα. «Είναι πολύ σημαντικό ότι πολλές κρατικές οντότητες, διυπουργικές συνεργασίες, σύλλογοι, άλλοι Φορείς και τα Μέσα Επικοινωνίας, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, ειδησεογραφικά πόρταλς, μετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα», επισήμανε ο κ. Κουρούκλης.