Εξελίξεις γύρω από τη γρίπη των χοίρων: αναλυτικό ρεπορτάζ


Οι μισοί από τους ανθρώπους που πέθαναν από γρίπη των χοίρων ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου


Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη γρίπη των χοίρων ήταν γυναίκες που κυοφορούσαν ή άτομα με προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα διαβήτη και παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, ανακοίνωσαν Γάλλοι ερευνητές. Επίσης αν και οι ηλικιωμένοι δείχνουν να έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους υπολοίπους να προσβληθούν, αν συμβεί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, επισημαίνει η ομάδα των ερευνητών του Γαλλικού Ινστιτούτου για την Επίβλεψη της Δημόσιας Υγείας στο Σεντ Μόρις, στη Γαλλία. "Οι περισσότεροι θάνατοι (51%) προκύπτουν στην ηλικιακή ομάδα 20-49 ετών, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάλογα με τη χώρα ή την ήπειρο", γράφουν οι επιστήμονες στην Eurosurveillance. ?Τουλάχιστον το 49% των καταγεγραμμένων μοιραίων κρουσμάτων μέχρι σήμερα παγκοσμίως είχε τεκμηριωμένα ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας", προσθέτουν και σημειώνουν: ?O διαβήτης και η παχυσαρκία είναι τα υποκείμενα προβλήματα υγείας που απαντώνται πιο συχνά και εντοπίζονται στα μοιραία κρούσματα άνω της ηλικίας των 20 ετών". "Αξιοσημείωτοι" είναι επίσης, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, "δυο παράγοντες κινδύνου: η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία". Ορισμένες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που κυοφορούν είναι οι πρώτες που θα πρέπει να εμβολιαστούν, όταν θα διατεθούν τα εμβόλια. Επίσης όσον αφορά την παχυσαρκία, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν κάποια σχέση με τη νόσο, αλλά οι ερευνητές δε διευκρινίζουν αν η ίδια η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης σοβαρών επιπλοκών από τον ιό Η1Ν1 ή αν οι παχύσαρκοι έχουν άλλα προβλήματα υγείας που δεν έχουν διαγνωστεί και είναι αυτά που ευθύνονται για τις επιπλοκές. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα παιδιά δεν πλήττονται τόσο πολύ από τη νέα γρίπη όσο φοβόμαστε. "Αν και προηγούμενες έρευνες υποδήλωναν ότι κρούσματα της πανδημίας της γρίπης ΗΙΝ1 2009 προέκυψαν κυρίως σε παιδιά, η μέση ηλικία των 343 μοιραίων περιπτώσεων που αναλύσαμε ήταν τα 37 χρόνια", επισημαίνουν αϊ επιστήμονες.

Ασφαλές το εμβόλιο για τον ιό της νέας γρίπης


Τα στοιχεία από τις δοκιμές σε ενήλικες δείχνουν ότι είναι ασφαλές το νέο εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 και μπορεί νο αρχίσει ο εμβολιασμός παιδιών, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν δοκιμές του εμβολίου της εταιρίας Sanofi-Aventis σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 17 ετών. "Η επιτροπή παρακολούθησης ασφάλειας εξέτασε τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς σε περισσότερους από 500 υγιείς ενήλικες εθελοντές ... στους οποίους έγιναν τρεις δοκιμές εμβολίων για τον ιό Η1Ν1, που άρχισαν στις 7 Αυγούστου 2009. Η επιτροπή δε διαπίστωσε λόγους ανησυχίας για την ασφάλεια σε αυτές τις δοκιμές, που θα απέκλειαν τη συνέχιση της διαδικασίας σε παιδιά", αναφέρει ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών. Η δοκιμή θα γίνει σε 650 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως 17 χοόνων, σε έξι αμερικανικές πόλεις που είτε θα λάβουν μία μεγάλη δόση είτε δυο μικρές δόσεις του εμβολίου με διαφορά τριών εβδομάδων τη μία από την άλλη. Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 45 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου εναντίον του ιού της νέας γρίπης θα έχουν παραληφθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε προγραμματίζεται να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των χοίρων, είναι ο εμβολιασμός των μαθητών και των γονιών τους


Σε αντίθεση με την τρέχουσα στρατηγική στις ΗΠΑ, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί η χώρα από τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των χοίρων, είναι ο εμβολιασμός των μαθητών και των γονιών τους, δήλωσαν Aμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με τους ίδιους, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους που είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον ιό, κι όχι σε αυτούς που διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από αυτόν. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την εποχική και τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσημάτων επικεντρώνονται κυρίως στους ανθρώπους που είναι πιθανόν να νοσήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό αν προσβληθούν. Ωστόσο ο Γιαν Μέντλοκ του Πανεπιστημίου Κλέμσον της Νότιας Καρολίνας επισημαίνει στηριζόμενος στην έρευνά του, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science, ότι "θα γίνει καλύτερη χρήση των εμβολίων αν αυτά χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της μετάδοσης στα σχολεία και στους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια μεταδίδουν τη γρίπη στον υπόλοιπο πληθυσμό". Ο Μέντλοκ και η συνάδελφός του Άλισον Γκαλβάνι του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Κονέκτικατ ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο όσον αφορά τη μετάδοση της γρίπης, το οποίο λαμβάνει υπόψη την ηλικία και τους τρόπους μετάδοσης. Σύμφωνα με τους ίδιους, μια στρατηγική εμβολιασμού που θα επικεντρωθεί στα παιδιά ηλικίας 5 ως 19 ετών και στους ενήλικες 30 ως 39 ετών -στους οποίους μεταδίδεται συχνότερα η γρίπη από τα παιδιά τους- προκύπτει ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση μιας γρίπης με μόλις 63 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, καταλήγουν οι ίδιοι.