Μιζούρι (ΗΠΑ) - Βρεφικό γάλα σε σκόνη αποσύρεται από την αγορά μετά απο υποψίες οτι ειναι επικίνδυνο


Το διάσημο αμερικανικό πολυκατάστημα Wal-Mart και αξιωματούχοι του τομέα υγείας συνεργάζονται στην έρευνα για να διακριβωθούν τα αίτια θανάτου ενός νεογέννητου από το Μιζούρι το οποίο πέθανε από μια σπάνια βακτηριακή μόλυνση που μπορεί να συνδέεται με την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι επίσης συμμετέχουν στην έρευνα, καθώς και σε μια άλλη που αφορά ένα βρέφος το οποίο επέζησε αφού μολύνθηκε από τα ίδια βακτήρια. Και τα δύο κρούσματα σημειώθηκαν στο Μιζούρι , αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν συνδέονται.

Οι εμπειρογνώμονες συγκέντρωσαν δείγματα του γάλακτος από την οικογένεια του βρέφους που πέθανε και θα πραγματοποιήσουν ελέγχους και σε κλειστές συσκευασίες που αγοράστηκαν από τα καταστήματα.

Ο τύπος αυτός γάλακτος αποσύρθηκε από περισσότερα από 3.000 καταστήματα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Η πηγή των βακτηρίων που προκάλεσε την μόλυνση δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, αλλά μπορεί να προέλθει από το περιβάλλον και τα φυτά, το σιτάλευρο ή το ρύζι.

Η Wal-Mart απέσυρε προληπτικά το προϊόν Enfamil Newborn από τα ράφια της μετά τον θάνατο του νεογέννητου Εϊβερι Κορνέτ σε πόλη του νότιου Μιζούρι.

Το προϊόν δεν ανακλήθηκε και η κατασκευάστρια εταιρία είπε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι η παρτίδα ήταν αρνητική στα βακτήρια πριν αποσταλεί στα καταστήματα. Ωστόσο εξετάζεται εκ νέου.

"Αποφασίσαμε ότι ήταν προτιμότερο να αποσύρουμε το προϊόν μέχρι να μάθουμε περισσότερα. Μπορεί να επιστρέψει στα ράφια", είπε η εκπρόσωπος του Wal-Mart, Νταϊάνα Τζι.

Η ίδια είπε ότι όσοι πελάτες αγόρασαν την συσκευασία σε κονσέρβα χωρητικότητας περίπου 370 μιλιλίτρων με αριθμό παρτίδας ZP1K7G θα μπορούν να λάβουν επιστροφή χρημάτων ή να αγοράσουν κάποιο άλλο προϊόν.

Το προϊόν δεν διατίθεται αποκλειστικά στα Wal-Mart.

Η κατασκευάστρια εταιρία Mead Johnson Nutrition αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση για το αν ποσότητα από την συγκεκριμένη παρτίδα διανεμήθηκε σε άλλα καταστήματα.

"Είμαστε πολύ σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων μας", είπε ο Κρίστοφερ Περίλ, εκπρόσωπος της εταιρίας η οποία εδρεύει στο προάστειο Γκλένβιου του Σικάγο.

Οι συσκευασίες βρεφικού γάλακτος σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένες και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες μέθοδοι για την απόλυτη απομάκρυνση ή εξουδετέρωση των βακτηρίων τα οποία μπορεί να εισέλθουν στη συσκευασία πριν ή κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στο νοσοκομείο έδειξαν ότι ο Έϊβερι πέθανε από μια σπάνια μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο Cronobacter sakazakii.

Η μόλυνση μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά, αλλά θεωρείται υπερβολικά επικίνδυνη για τα βρέφη μικρότερα από ενός μηνός και για εκείνα που έχουν γεννηθεί πρόωρα.

Τα βακτήρια "διεισδύουν στο περιβάλλον. Υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία από πιθανές πηγές απ΄όπου μπορεί να ξεκίνησε αυτή η μόλυνση," είπε ο Περίλ.

Οι εμπειρογνώμονες του τομέα δημόσιας υγείας θα εξετάσουν το ίδιο το προϊόν, καθώς και το νερό που χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία του και οτιδήποτε άλλο μπορεί να απορρόφησε το βρέφος, είπε ο Περίλ.Ο