Κοζάνη - Ροφήματα με κρόκο προωθούνται στις αγορές της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας


Ροφήματα με κρόκο και γεύσεις μέντας, λεμονιού και μελιού, φασκόμηλου και λουίζας, πράσινου και μαύρου τσαγιού, λεμονόχορτου και άλλων βοτάνων προωθεί στις αγορές της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας μια εταιρεία που κοίταξε νωρίς μπροστά και κατάφερε να φέρει κοντά τους κροκοπαραγωγούς Κοζάνης και τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Η εταιρεία αυτή είναι το προϊόν της συνεργασίας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, αρχικά με την εταιρεία Capital Connect και στη συνέχεια με την εταιρεία «Κορρές, φυσικά προϊόντα», που την εξαγόρασε.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια - πιλότο για το νομό Κοζάνης αλλά και όλη την Ελλάδα καθώς ιδιώτες επένδυσαν σε έναν συνεταιρισμό και από την όλη συνεργασία προέκυψαν καινοτόμα προϊόντα όπως τα ροφήματα με κρόκο» εξηγεί  ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας. Ο ίδιος σημειώνει ότι μετά από μια τριετή επιτυχή πορεία, τα παραπάνω προϊόντα βρίσκονται πλέον σε όλα τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και επιλεγμένα καταστήματα, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού καταναλωτικού κοινού αλλά και των καταναλωτών πέντε ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις για το κλείσιμο συμφωνιών με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία. Επόμενο βήμα για την εταιρεία είναι ο σχεδιασμός και η προώθηση νέων προϊόντων όπως τα αναψυκτικά με κρόκο.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Θερμοδυναμική Α.Ε. προωθεί στις αγορές των Βαλκανίων, τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και την Αγγλία και τη Γερμανία, λέβητες βιομάζας, με δυνατότητες καύσης κουκουτσιών ελιάς και ροδακίνου, πυρηνόξυλου και ξύλου ταυτόχρονα. Ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Χρήστος Ζαφειρίδης, επισημαίνει ότι οι αγορές του εξωτερικού είναι πολύ απαιτητικές ως προς την ποιότητα του εξαγόμενου προϊόντος, τονίζει, όμως, ότι αν και χρειάζονται πολλή δουλειά, επιφυλάσσουν ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες που επενδύουν στην καινοτομία και την έρευνα.

Με αφορμή την οικονομική κρίση, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αναζήτηση από τους καταναλωτές οικονομικότερων μέτρων θέρμανσης, σχολιάζει ότι υπήρξε τον τελευταίο χρόνο στροφή στους λέβητες βιομάζας, με πολλαπλά οφέλη για την εταιρεία, ωστόσο αναγνωρίζει ότι το ίδιο ενδιαφέρον δεν θα διαρκέσει για πάντα, συνεπώς ο προσανατολισμός της κατευθύνεται κυρίως στο εξωτερικό.

Εκπρόσωποι των παραπάνω εταιρειών αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκαν  σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε  στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Smart+, ενός προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Το έργο χρηματοδοτείται από το Interreg IVC και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώ σε αυτό συνεργάζονται έξι περιφέρειες με εταίρους από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές δυνατότητες που αναζητούνται στη Δυτική Μακεδονία, ο χημικός μηχανικός του ΕΚΕΤΑ – ΙΔΕΠ, Χρυσοβαλάντης Κετικίδης, επισημαίνει ότι εξετάζονται επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αιολικών πάρκων στο πρότυπο των καλών παραδειγμάτων που έχει να επιδείξει η περιοχή της Λειψίας. Εκεί, άλλωστε, αξιοποιήθηκαν τόποι εξορυκτικής δραστηριότητας και προωθήθηκαν μορφές συνεργασίας όπως η συμμετοχή μικρών επενδυτών και συνταξιούχων στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών που προέκυψαν. «Στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική η φιλοσοφία των επενδύσεων όμως τέτοιου είδους μορφές συνεργασίας θα μπορούσαν να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή φορέων όπως οι αναπτυξιακές εταιρείες και οι τράπεζες που έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνουν τις επενδύσεις, εν μέσω οικονομικής κρίσης» προσθέτει ο κ. Κετικίδης.