Αθήνα - Ιογενείς ηπατίτιδες Β και C - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε


Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι ευκαιρίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Πόσο μάλλον για τις ιογενείς ηπατίτιδες B και C που χτυπούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και καθώς δεν εμφανίζουν συμπτώματα αμέσως, μπορεί και να μην γίνουν αντιληπτές. Ευθύνονται παγκοσμίως για 1,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Περισσότερους δηλαδή από τους αντίστοιχους θανάτους που προκαλούνται από τον ιό του HIV/AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση. Με βάση μάλιστα εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος και των διεθνών οργανισμών υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από τις Ιογενείς Ηπατίτιδες θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι το 2030 (ιδιαίτερα για την ηπατίτιδα C) αν δεν υπάρξουν σημαντικές δράσεις.

Τρόποι μετάδοσης

Η ηπατίτιδα B μεταδίδεται:

-Με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό

-Με την κοινή χρήση συρίγγων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών

-Από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό

-Με την κοινή χρήση προσωπικών ειδών (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες)

Υπάρχει εμβόλιο!

 

Η ηπατίτιδα B έχει εμβόλιο που χορηγείται σε 3 δόσεις. Ο εμβολιασμός των βρεφών και των παιδιών είναι υποχρεωτικός και συνίσταται στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, σε άτομα που έχουν συχνή εναλλαγή ερωτικού συντρόφου ή/και δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις σεξουαλικές τους επαφές, στους επαγγελματίες υγείας, σε άτομα που έχουν σεξουαλικές επαφές με πάσχοντες, σε νεογνά μητέρων που έχουν ηπατίτιδα Β.

 

 

Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται:

-Με την κοινή χρήση συρίγγων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών

-Με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό

-Από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό και το θηλασμό

-Με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες)

-Αν σου κάνουν τατουάζ με μη αποστειρωμένα εργαλεία

-Σε περιπτώσεις που η χρήση ουσιών από τη μύτη έχει δημιουργήσει αιμορραγίες

Δεν υπάρχει εμβόλιο!

 

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεσαι συχνά για ηπατίτιδα C και B και να εμβολιαστείς για την ηπατίτιδα B, ειδικά αν κάποιες από τις παραπάνω συνήθειες σου είναι οικείες.

 

Ενέργειες και Παρεμβάσεις της PRAKSIS

Για την πρόληψη

-Η PRAKSIS ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2012 τη διενέργεια δωρεάν, γρήγορων και ανώνυμων εξετάσεων για την ηπατίτιδα C στα Πολυϊατρεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και τις Κινητές Μονάδες Ενημέρωσης και Εξέτασης. Το 2013 κάναμε για πρώτη φορά μαζική πιλοτική εξέταση για Ηπατίτιδα Β. Από τις αρχές του 2014 έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία κλιμάκωσης των εξετάσεων για Ηπατίτιδα B και C, αγγίζοντας συνολικά μέχρι το τέλος του έτους 5500 εξετάσεις και διανέμοντας πάνω από 20.000 ενημερωτικά έντυπα. Μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια είναι Δήμοι, Περιφέρειες και Νοσοκομεία της χώρας. Την επιστημονική επιμέλεια των κειμένων μας έχει η Εταιρεία Μελέτης Ήπατος.

-Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Στατιστικής και Επιδημιολογίας), σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας την PRAKSIS και τους Γιατρούς του Κόσμου,  πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα εξέτασης για τις ηπατίτιδες που θα κινηθεί σε δύο άξονες ο ένας θα έχει να κάνει με τον γενικό πληθυσμό και θα υλοποιηθούν ερωτηματολόγια πόρτα- πόρτα και ο άλλος θα έχει να κάνει με ευάλωτους πληθυσμούς μετανάστες και ρομά και θα υλοποιηθεί στις δομές των δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη , Πάτρα και Χανιά και με κινητές μονάδες σε καταυλισμούς.

 

Για την πρόσβαση στη θεραπεία

 

Η PRAKSIS σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διεξάγει έρευνα που αφορά την πρόσβαση των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδες στο σύστημα υγείας και τη συστηματοποίηση των εμποδίων που δημιουργούν αποκλεισμούς.

Πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα και την κλιμάκωση των εξετάσεων θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο στην 2η Πανελλήνια Συνάντηση για HIV και ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ.

 

Παράλληλα το 2013 διοργανώσαμε μαζί με το Transatlantic Consumer's Dialogue, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου και την ΕΚΠΟΙΖΩ δύο συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε εκτενώς η μη τιμολόγηση νέων φαρμάκων στην Ελλάδα (είχαμε να δούμε νέα φάρμακα να παίρνουν τιμές από το 2011) καθώς και το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με τις τιμές των φαρμάκων, ειδικά με τα νέα φάρμακα που μιλούν για εκρίζωση της ηπατίτιδας C αλλά κοστολογούνται πολύ ακριβά και τελικά και θα αποκλείσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού που τα έχει ανάγκη και θα επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας χωρών που βρίσκονται σε κρίσιμο οικονομικό στάδιο, όπως για παράδειγμα η χώρα μας.

 

Ενημερώσου και εξετάσου!

Πληροφορίες: 800 11 11 600*

*τηλ. γραμμή χωρίς χρέωση