Σάμος: Χρονικό ενός προαναγγελθέντος... ΕΚΑΒ
(της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Ικαρίου)


Τριαντατριάχρονος Σαμιώτης, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών. Είχε τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Σάμου-Καρλοβάσου, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά  της Σάμου. Έμεινε στην άσφαλτο για περισσότερα από 70 λεπτά, καθώς το πλήρωμα του ΕΚΑΒ -στο μοναδικό ασθενοφόρο σε βάρδια για ένα ολόκληρο νησί, είχε μεταβεί στο αεροδρόμιο που βρίσκεται στη νότια πλευρά, προκειμένου να παραλάβει 60χρονο ασθενή μετά από μηνιαία νοσηλεία του στο νοσοκομείο Λέσβου.
Κατά μία τραγική ειρωνεία, ο 60χρονος, αποβίωσε δύο μέρες  μετά, καθώς έφερε βαριές κακώσεις μετά από πτώση εξ ύψους 15 μέτρων. Διακομίστηκε τότε, στις 16 Οκτωβρίου 2014, στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μεταφερόμενος σε ιδιωτικό όχημα περιοίκων, καθώς δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ διαθέσιμο ασθενοφόρο με οδηγό και διασώστη. Το όχημα του ΕΚΑΒ, έφτασε κατά πολύ αργότερα για να μεταφέρει τον άτυχο άνδρα στο Νοσοκομείο της Σάμου, από όπου και εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασής του, έγινε αεροδιακομιδή του.
Λίγους μήνες πριν, μία 64χρονη γυναίκα από το Μαραθόκαμπο της Σάμου, άφηνε την τελευταία της πνοή μέσα σε ταξί(!) που την μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, ελλείψει επαρκούς στελέχωσης του ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρων. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μία ακόμη γυναίκα, μετά από τροχαίο ατύχημα, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου πάνω σε υποτυπώδες και αυτοσχέδιο φορείο που τοποθετήθηκε σε καρότσα αγροτικού ημιφορτηγού.
Με το θάνατο του 33χρονου, η τοπική κοινωνία εξέφρασε έντονα την οργή της, με πλήθος διαμαρτυριών. Φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας εξέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας, ενώ μια σειρά ερωτήσεων στη Βουλή και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων έχει καταθέσει και η βουλευτής Αγνή Καλογερή.
Έτοιμοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και στο Κέντρο της Αθήνας, δηλώνουν αγανακτισμένοι οι Σαμιώτες, διαμαρτυρόμενοι για την έντονη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Σάμο καθώς και την ολιγωρία του υπουργείου να δώσει άμεσα λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της μεταφοράς των ασθενών.
«Αρνητικά απάντησε το Υπουργείο σε αίτημά μας για εθελοντική κάλυψη των αναγκών μεταφοράς ασθενών με έμπειρους και πιστοποιημένους διασώστες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παραρτήματος Σάμου…» τόνισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου Γιώργος Ραγκούσης.
«Η προκήρυξη για πρόσληψη 4 διασωστών ΕΚΑΒ στη Σάμο, μεταξύ 200 για όλη την Ελλάδα, βρίσκεται ήδη προς δημοσίευση στο ΑΣΕΠ…» τόνισε ο Διευθυντής Οργάνωσης και Συντονισμού του ΕΚΑΒ Νήσων και γιατρός Μανώλης Τσανικλίδης, μιλώντας για υποστελέχωση  προσωπικού και χαρακτηρίζοντας «δίκαιη» την αγανάκτηση του κόσμου της Σάμου.
Πάντως την παραίτηση του προέδρου ΕΚΑΒ Δημήτρη Παπαγιαννίδη δεν έκανε αποδεκτή ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης. Ούτε έδωσε, μέχρι στιγμής, κάποια σοβαρή απάντηση στα  κατατεθειμένα αιτήματα των Σαμίων και δεν προέβη σε μια –έστω προσωρινή- λύση του προβλήματος!