Αθήνα

Έμπειροι ωτορινολαρυγγολόγοι μιλούν για την εκκριτική ωτίτιδαΟυσιαστικά γίνεται λόγος για μια πάθηση η οποία σχετίζεται άμεσα με τα κρεατάκια που δυσκολεύουν πολλά παιδιά μικρής ηλικίας. Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν εξειδικευμένοι ωτορινολαρυγγολόγοι , τα κρεατάκια είναι μια αμυγδαλή που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης, που λέγεται ρινοφάρυγγας και συνήθως συρρικνώνεται μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

                Δίπλα στα κρεατάκια βρίσκονται και τα στόμια από δύο σωληνάκια που λέγονται ευσταχιανές σάλπιγγες και ρυθμίζουν τη λειτουργία του αυτιού σε σημαντικό βαθμό. Όταν τα κρεατάκια είναι πολύ μεγάλα ή κάνουν συχνά φλεγμονές, τότε τα αυτιά επηρεάζονται πολύ.

                Τα υπερτροφικά κρεατάκια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ακοή. Αναλυτικότερα, τα κρεατάκια μολύνονται και αυξάνεται το μέγεθός τους, με αποτέλεσμα να φράζουν τα σωληνάκια (ευσταχιανές σάλπιγγες) τα οποία είναι υπεύθυνα για τον αερισμό του αυτιού και το αυτί γεμίζει σταδιακά με υγρό που μολύνεται προκαλώντας την αποκαλούμενη Οξεία μέση ωτίτιδα. Αντίστοιχα όταν το υγρό εντοπίζεται και στα δύο αυτιά τότε γίνεται λόγος για (εκκριτική ωτίτιδα ).

                Αναλυτικότερα, στην εκκριτική ωτίτιδα, τα συμπτώματα μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επισημαίνεται ότι μέχρι τα 3 έτη τα παιδιά δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερη συμπτωματολογία.

Συνήθως, τα παιδιά εκδηλώνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα τραβώντας τα αυτιά τους και είναι ανήσυχα καθώς τα αισθάνονται συνεχώς βουλωμένα. Οι γονείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, σε μια τυπική εξέταση στον παιδίατρο.

Έπειτα, σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της Εκκριτικής ωτίτιδας είναι η βαρηκοΐα, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό όταν δεν καταλαβαίνει τις ερωτήσεις που του κάνουν ή όταν βάζει πιο δυνατά την τηλεόραση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε μέσω ενδοσκόπησης να εξετάσει αν το πρόβλημα προέρχεται από κάποια μάζα που φράζει τον ρινοφάρυγγα ή από τις ευσταχιανές σάλπιγγες.

Από την άλλη, εάν το πρόβλημα είναι απλό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να «ανοίξετε» μόνοι σας τις ευσταχιανές σάλπιγγες, φουσκώνοντας ένα μπαλόνι.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκκριτική ωτίτιδα και τους τρόπους αντιμετώπισης από την Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Ανατολή Παταρίδου (pataridou.gr)