Καναδάς:

Τις υψηλότερες αποζημιώσεις στην ιστορία της χώρας κλήθηκαν να καταβάλουν τρεις καπνοβιομηχανίες σε καπνιστές


Δικαστήριο του Καναδά υποχρέωσε τρεις καπνοβιομηχανίες να καταβάλουν 11,3 δισ ευρώ--την υψηλότερη αποζημίωση στην ιστορία της χώρας--σε καπνιστές από το Κεμπέκ, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι οι εταιρείες δεν τους προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα για την υγεία τους.

Οι τρεις εταιρείες είναι οι Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges και Japan Tobacco International, οι οποίες και θα εφεσιβάλουν την απόφαση.

Με την απόφαση θα αποζημιωθούν περίπου 100.000 καπνιστές και πρώην καπνιστές στο Κεμπέκ.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι εταιρείες καλούνται να καταβάλουν το ποσό εντός δύο μηνών ανεξάρτητα από το αν έχουν ασκήσει έφεση.

Η ομαδική αγωγή είχε κατατεθεί το 1998, αλλά η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις πρόσφατα. Η δίκη ξεκίνησε επισήμως στις 12 Μαρτίου του 2012, σε αυτήν κατέθεσαν 76 μάρτυρες, ενώ το δικαστήριο εξέτασε περισσότερα από 43.000 έγγραφα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι οι Καναδοί γνώριζαν "αρκετά καλά" τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία τους από τη δεκαετία του 50.

"Η γνώση αυτή ενισχύθηκε από τις προειδοποιήσεις για την υγεία που εμφανίζονται νομίμως εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η JTI.

Οι ενάγοντες όμως υποστήριξαν ότι οι εταιρείες δεν ενημέρωσαν επαρκώς τους πελάτες τους και απέτυχαν να κάνουν το καθήκον τους, δηλαδή "να μην προκαλέσουν βλάβη σε άλλο άτομο", σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Κεμπέκ.

Οι ίδιοι είπαν ότι η αγωγή τους αφορά κυρίως τους κατοίκους του Κεμπέκ που ξεκίνησαν το κάπνισμα στα μέσα του 20ου αιώνα υποστηρίζοντας ότι οι προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων την εποχή εκείνη ήταν ανεπαρκείς.