Καναδάς

Μια ειδική εκπαίδευση φοιτητριών κατά των βιασμών απέφερε καρπούςΕιδική εκπαίδευση για την αποφυγή των βιασμών που έλαβαν φοιτήτριες στον Καναδά απέφερε καρπούς, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την μείωσή τους, δείχνει έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν  στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Περίπου 900 πρωτοετείς φοιτήτριες τριών πανεπιστημίων μοιράστηκαν σε δύο ομάδες, η μια έλαβε μια ειδική εκπαίδευση και η άλλη ένα φυλλάδιο κατά των βιασμών.

Οι νεαρές κοπέλες της πρώτης ομάδας παρακολούθησαν τέσσερα τρίωρα σεμινάρια η καθεμία κατά τα οποία τους δόθηκαν "πληροφορίες, συμβουλές και πρακτικά παραδείγματα που μπορούν να ακολουθήσουν για να αξιολογούν τους κινδύνους, να ξεπερνούν τους ψυχολογικούς φραγμούς και να αντιδρούν λεκτικά και σωματικά".

Το πρόγραμμα αυτό (Enhanced Assess Acknowledge Act Sexual Assault Resistance Program, Πρόγραμμα Αντίστασης σε Σεξουαλικές Επιθέσεις Προηγμένη Αξιολόγηση, Γνώση, Δράση) υλοποιεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια η Σαρλίν Σεν του Πανεπιστημίου του Ουίνδσορ, στο Οντάριο.

Έναν χρόνο μετά το τέλος της εκπαίδευσης αυτής, το ποσοστό των βιασμών μεταξύ των φοιτητριών που την είχαν παρακολουθήσει μειώθηκε κατά 46% (δηλαδή 23 έναντι 42) και οι απόπειρες βιασμού κατά 63% σε σχέση με την άλλη ομάδα που δεν είχε παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο στην βόρεια Αμερική που είχε θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την Σεν.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις στις πανεπιστημιουπόλεις, κυρίως στις ΗΠΑ όπου έχει πληγεί σε τέσσερα χρόνια το 20 με 25% των νεαρών κοριτσιών, αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στο οποίο απευθύνονται πολλά προγράμματα.

Η Σεν επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποτραπεί αυτή η συμπεριφορά των ανδρών και υπογράμμισε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αισθάνονται υπεύθυνες.

Ωστόσο η έρευνα αυτή δείχνει ότι εν αναμονή μιας αλλαγής στάσης ή προγραμμάτων για τους άνδρες, "μπορούμε να δώσουμε στις γυναίκες μια πρακτική εκπαίδευση για την αυτοάμυνά τους", σημείωσε η Σεν.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιθώριο της έρευνας αυτής χαιρετίζεται η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα, αλλά εκφράζεται και ένα ερωτηματικό για την ευθύνη που μπορεί να βαρύνει στη συνέχεια τις νεαρές γυναίκες.

"Τί συμβαίνει όταν μια νεαρή κοπέλα που παρακολούθησε την εκπαίδευση δεν μπορεί να αποφύγει έναν βιασμό;", διερωτάται η Καθλίν Μπάζιλ, ειδική για την συμπεριφορά και τις σεξουαλικές επιθέσεις στην υπηρεσία ελέγχου των ασθενειών CDC, η οποία συστήνει συνδυασμένα προγράμματα που θα γίνονται πριν από το πανεπιστήμιο και θα απευθύνονται σε δυνάμει βιαστές και ευρύτερα στις κοινότητες που αφορά το θέμα αυτό.