Αθήνα
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η πιο κοινή νευρολογική ασθένεια


Μιλώντας για σκλήρυνση κατά πλάκας, εννοούμε μία από τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις, η οποία μπορεί να ακινητοποιήσει πολλά μέρη του σώματος.

Η πάθηση λαμβάνει διάφορες μορφές, οι οποίες μπορούν να φανερωθούν στο κάθε άτομο.

1.      Υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας

Χαρακτηρίζεται από υποτροπές και εξάρσεις και μπορεί να φανερώσει οξείες νευρολογικές διαταραχές. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι ημερών έως και εβδομάδων μέχρι να φτάσουν στο αποκορύφωμα. Όσοι αντιμετωπίζουν ήδη την νόσο, έχουν μάθει να ξεχωρίζουν πότε υπάρχει κάποιος σοβαρός υποτροπιασμός ή απλά πρόκειται για μία κοινή ώση.

2.      Πρωτοπαθής προϊούσα

Επηρεάζει περίπου το 20% των ασθενών και τα πιο κοινά συμπτώματά της είναι η ακαμψία των ποδιών αλλά και η δυσκολία στην βάδιση.

Πως αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της νόσου;

·         To μούδιασμα είναι το πρώτο σύμπτωμα που έρχεται στα χέρια ή στα πόδια σας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της καταστροφής των νευρών

·         Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όραση τους. Η θολούρα είναι ένα από τα συμπτώματα, τα οποία μπορούν χαρακτηρίζονται ως πρώιμα της νόσου.

·         Οι γνωστικές διαταραχές καταβάλλουν περίπου το 40% των περιπτώσεων και αποτελούν ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα της σκλήρυνσης.

Τι πρέπει να έχουν υπόψιν τα άτομα που συναναστρέφονται με τους παθόντες από ΣκΠ;

·         Σεβασμός, μία αιώνια αξία που πρέπει να δείχνουμε σε όλους τους ασθενείς

·         Προσβασιμότητα. Συνεχώς η κοινωνία πρέπει να μεριμνά, ώστε να υπάρχουν σε όλους τους χώρους πρόσβαση για άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα

·         Δικαίωμα. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και η πληθυσμιακή ομάδα των ατόμων με ΣκΠ πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα για την σκλήρυνση κατά πλάκας στην ιστοσελίδα  nevrologos.gr