Τυφλοί  "βλέπουν" τη ζώη μέσα από τα μάτια των σκύλων οδηγών τους 
Κείμενο Μιχάλης Κεφαλογιάννης


 Λόγια καρδιάς, λόγια ευγνωμοσύνης για ένα τετράποδο που αποτελεί τον φύλακα-άγγελό τους, ακούστηκαν από  τυφλούς που ουσιαστικά "είδαν" μέσα από τα μάτια των σκύλων-οδηγών τους.

   Ο Χρήστος Ζώτος που έχει χάσει την όρασή του, έχοντας στα πόδια του τη Μελίτα, το Λαμπραντόρ που του άλλαξε τη ζωή, που τον έσωσε αρκετές φορές από ατυχήματα, περιέγραψε με συγκίνηση ότι χάρη σ αυτήν κινείται, δημιουργεί, εργάζεται και απολαμβάνει μια αφιλόξενη για τους τυφλούς πόλη, την Αθήνα.

   Οι σκύλοι-οδηγοί είναι μία ουσιαστική λύση στα προβλήματα μετακίνησης και λειτουργικότητας ενός τυφλού. Εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούν θεσμό για πολλές άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, εκπαιδευτές που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό, καταβάλλουν μεγάλη και συνεχή προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη εκπαίδευση των σκύλων οδηγών.

   Οι «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» δραστηριοποιούνται στη χώρα μας από το 2008, με βασικό στόχο την κάλυψη της ανάγκης της μετακίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης με τη χρήση Σκύλου Οδηγού και της εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρίες μέσω της χρήσης Σκύλων Βοηθείας.

   Όσοι έχουμε την ευθύνη του κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», γνωρίζουμε τις ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες να εκπαιδεύσεις και να συντηρήσεις τα χρήσιμα αυτά σκυλιά, τονίζει η πρόεδρος του κέντρου ,Ζωή Χρηστοπούλου-Γερουλάνου, η οποία επισημαίνει οτι από τα 100 σκυλία που θα εκπαιδευτούν από εθελοντές εκπαιδευτές, τα 30 τουλάχιστον δεν θα καταφέρουν να γίνουν σκύλοι- οδηγοί για τυφλούς.

   Η εκδήλωση παρουσίασης του έργου του κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας» έγινε με αφορμή ενέργεια μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, η οποία κατανοώντας τη σημασία της διατήρησης της υγείας των τετράποδων οδηγών, ανέλαβε να στηρίξει το κέντρο και να καλύψει την αντιπαρασιτική προστασία των σκύλων.

   Συγκεκριμένα, η Bayer Ελλάς παρέχει δωρεάν στο Κέντρο, το νέας τεχνολογίας περιλαίμιο πολύμηνης διάρκειας για την πρόληψη της μόλυνσης από τσιμπούρια και ψύλλους και την προστασία από τις ασθένειες που αυτά μεταδίδουν, μαζί με την απαραίτητη αγωγή για την προστασία των σκύλων από ενδοπαράσιτα (π.χ. εχινόκοκκος, ασκαρίδες) για 2 χρόνια, προσφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο τη στήριξή της και παραμένοντας πιστή στο έργο της να βοηθά στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων σχετικά με την υγεία των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων, όπως τονίζει η διευθύντρια επικοινωνίας της Bayer Ελλάς ,Σόνια Μουσαβερέ.

   Στην ομιλία της εξήγησε όυι η δράση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας, καθώς, όπως είπε, στοχεύουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην άμβλυνση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και στη δημιουργία καλύτερης ποιότητας ζωής για τους συμπολίτες μας.