
Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα

Τα Ελληνόπουλα δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ω- λιπαρών, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους

Αυτό επιτυγχάνεται:
1. Με την κατανάλωση ελαίων και υγιεινών λιπών, όπως ελαιόλαδο, ξηρών καρπών, όπως π.χ καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρι, σπόροι από ηλιόσπορο, πασατέμπο, σουσάμι, καθώς και λιπαρών ψαριών, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
2. Με την αφαίρεση ορατού λίπους (πέτσας), από το κρέας.
3. Με την κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων.
4. Με την επιλογή φυτικών ελαίων και αντικατάσταση των λιπαρών, ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικές μαργαρίνες.
«Έρευνα που έγινε στο εξωτερικό, σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 μηνών, έδειξε ότι υπήρχε σχέση της αυξημένης κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών, με τη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης του αίματος των παιδιών και της συγκέντρωσης της LDL - χοληστερόλης στο αίμα αυτών. Μια άλλη έρευνα, σε αναπτυσσόμενες χώρες, έδειξε τη συσχέτιση της υψηλής συγκέντρωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα) σε παιδιά με τη βελτίωση της ανάπτυξης, της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της ικανότητας να σκέφτονται λογικά. Εξάλλου, μια πρόσφατη, μεγάλη διεθνής μελέτη, έδειξε τη συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην παιδική ηλικία και των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή. Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής δείχνει πως η πρόσληψη των λιπαρών παίζει σημαντικό ρόλο στην παιδική ηλικία, τόσο στην ομαλή ανάπτυξη όσο και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Δίαιτες, των οποίων η πρόσληψη λίπους ξεπερνά το 40% της συνολικής ενέργειας, πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα το ΔΜΣ, μπορεί όμως να αυξάνουν τον λιπώδη ιστό. Συνολικά, η πρόσληψη λίπους στα παιδιά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30-35% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων, δηλαδή περίπου τα 70-80 γραμμαρίων λίπους ημερησίως. Η μείωση της συνολικής πρόσληψης των λιπαρών να προέρχεται από τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών», προσθέτει η κ Αντωνίου. Συνεπώς, στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, ευεργετική είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων ζωικών λιπαρών με «καλά», φυτικά λιπαρά. Δηλαδή, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά, καθώς και του βουτύρου, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών (όπως π.χ τόνος, ο ξιφίας, ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο γαύρος), ξηρών καρπών και φυτικών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι φυτικές μαργαρίνες.